Minister Kamp volgt advies op en stelt 3G veiling uit

23 oktober 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Minister Kamp van Economische Zaken heeft mede op basis van een adviesrapport van KWINK groep en Oxperts Consultancy besloten om de veiling van frequenties op de 2100 MHz-band, ofwel 3G, voor nog onbepaalde tijd uit te stellen.

De reden hiervoor is dat het effect van de vorige veiling nog niet volledig bekend is, en een vervolgveiling op korte termijn een gezonde concurrentiesituatie niet goed zou doen in maatschappelijk en economisch belang. Dat concluderen KWINK groep en Oxperts Consultancy uit een evaluatie van de Multiband frequentieveiling (4G) die van 31 oktober tot en met 14 december 2012 liep. De evaluatie keek naar de beleidsbepaling, voorbereiding en uitvoering van de veiling, en de resultaten.

Telecom 4G

Beleidskeuzes
Uit de evaluatie is gebleken dat de gemaakte beleidskeuzes in lijn liggen met de veilingdoelstellingen. Zowel de voorbereiding als de uitvoering van de veiling waren op niveau. KWINK groep en Oxperts Consultancy bevelen echter aan om de veiling van de frequenties op de 2100 MHz-band uit te stellen, omdat er nu nog onvoldoende bekend is over de effecten van de Multibandveiling op lange termijn. Tele2 heeft bijvoorbeeld zijn 4G-netwerk nog niet geactiveerd, waardoor een potentieel belangrijke speler de concurrentie nog niet aangegaan is met de overige gevestigde spelers. Het is momenteel dus nog te vroeg om te kijken of de frequentieveiling in lijn is met het doel van het kabinet dat de veiling voor een ‘effectieve concurrentie’ gezorgd heeft.

Uitstellen veiling
De adviesbureaus zijn overigens niet de eersten om een uitstel van de veiling aan te raden. Vorig jaar drukte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de minister al op het hart uitstel te overwegen. Momenteel kunnen de betrokken providers tot en met 2016 gebruik maken van de bestaande 3G frequenties en staat de 3G veiling,nog gepland voor volgend jaar.

Minister Kamp - Mnister Van Economische Zaken

Inmiddels heeft Minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer laten weten voornemens te zijn het advies van onder meer KWINK groep, Oxperts Consultancy en de ACM over te nemen. Providers hebben momenteel tot en met 2016 het recht om de frequenties te gebruiken, maar Kamp pleit ervoor om de bestaande 3G-frequentie eenmalig te verlengen. Indien de veiling inderdaad uitgesteld wordt dient er gelet te worden op het kiezen van een juiste termijn. Momenteel adviseert het ACM om de veiling over vier jaar te houden, in plaats van volgend jaar, maar hierover zijn nog geen uitspraken gedaan. Een uitstel zou er in elk geval voor dienen te zorgen dat er op langere termijn extra concurrentie gecreëerd kan worden, of hierin minstens inzicht verworven kan worden.