Turkse consultancymarkt groeit 7% naar 410 miljoen

20 oktober 2014 Consultancy.nl

De adviesmarkt van Turkije presteerde sterk afgelopen jaar, en boekte een groei van 8% naar $410 miljoen – twee keer de snelheid van de economie (3,8%) van het land. Het vooruitzicht voor het komende jaar is positief, maar tegelijkertijd staan er uitdagingen in het vooruitzicht, zoals de kwetsbaarheid van de markt en de intensiverende strijd om talent.

De afgelopen jaren heeft de adviessector van Turkije een solide groei laten zien, zowel in grootte als in volwassenheid. In 2012 was de sector volgens analistenbureau Source Information Services (Source) zo’n €380 miljoen waard. Als gevolg van een groei à 8% in 2013 wordt de sector momenteel geschat op $410 miljoen, grofweg 20x kleiner dan de Britse adviesmarkt en iets meer dan de helft van de grootte van de Deense markt (~$800 miljoen).

De financiële dienstensector, goed voor bijna een derde (32%) van de Turkse consultancymarkt, bleef sterk en bereikte een waarde van $129 miljoen. De toename in regulering in de bankensector wordt gezien als de belangrijkste groeifactor, gevolgd door een hoge vraag naar kostenreductie en optimalisatieprojecten. Source voorspelt dat advisering met betrekking tot financiële diensten met 6% zal groeien in 2014.

Turkse Consultancy Markt

Kijkend naar de dienstverlening, dan is Financial Management en Risk Turkije’s grootste ‘service offering’ gebied, met een waarde van $177 miljoen, wat neerkomt op 43% van het totale advieswerk. Inkomsten uit Operational Management, Turkije’s tweede grootste adviesdienst (21% van de markt) groeiden naar $85,7 miljoen.

Uitdagingen
Tegen de goede voorspellingen in waarschuwen de analisten tegelijkertijd voor een aantal uitdagingen waar adviesbureaus mee te kampen kunnen krijgen de komende periode. Ten eerste is de Turkse markt erg wispelturig, zowel op economisch als politiek vlak. De onrust van vorig jaar had bijvoorbeeld een impact op overheidsuitgaven voor consultants, en leidde langzamerhand ook tot de gebruikelijke besluitvormingshiaten in de private sector. “Over het algemeen heeft het een grote impact gehad op investeringsbeslissingen door zowel multinational als lokale corporaties. Veel projecten werden tijdelijk stopgezet, en pas na de lokale verkiezingen in maart dit jaar begon de bedrijfsactiviteit weer tot leven te komen”, legt Tolga Yaveroglu uit, Partner bij Deloitte Consulting.

Alison Huntington - Tolga Yaveroglu

Ten tweede is er een toenemende concurrentie in de markt waar te nemen, waardoor er een neerwaartse druk op de tarieven en uiteindelijk winstmarges komt. Ten derde zal het gevecht om talent naar verwachting oplopen: “Er is een tekort aan lokale mensen met de juiste skills en educatie voor consultancy. Met zo’n kleine talentpool, en gebrek aan grondige kennis over de Turkse markt concurreren adviesbureaus met elkaar om talent aan te trekken die niet alleen lokaal veelgevraagd is, maar ook veel internationale opties heeft”, zegt Alison Huntington, Senior Analyst bij Source.

Nieuws