Boeken: Top 10 populairste schrijvers van Nederland

13 oktober 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Carry Slee is de populairste schrijfster van Nederland – zij heeft de meeste fans onder de Nederlandse bevolking. Zo blijkt uit het tweejaarlijkse Boekensector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy gehouden onder ruim 1.250 Nederlanders. Op plek twee in de top tien staat schrijver Jan Terlouw en Saskia Noort volgt op plek 3.

Boekensector Merkenonderzoek

Iedere twee jaar brengt marketing- en merkenspecialist Hendrik Beerda Brand Consultancy het boekensector Merkenonderzoek uit. In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar wie in Nederland de populairste schrijver is, maar ook wordt de reputatie van bijvoorbeeld boekenprijzen, uitgeverijen en winkels onder de loep genomen.

Het onderzoek laat ruim 1.250 Nederlanders een vragenlijst invullen en wordt vervolgens in twee stappen uitgevoerd. Eerst is de spontane bekendheid van duizenden namen in de boekensector onderzocht. Daarna is voor de 50 bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago.

Carrie Slee favoriet

Uit de inmiddels derde editie van het Merkenonderzoek blijkt dat de populairste schrijver van dit moment in Nederland Carry Slee is. Zij is voornamelijk kinderboekenschrijfster en onder meer bekend van titels als ‘Verdriet door Mayonaise’ (in 1992 bekroond door de Kinderjury), ‘Moederkruid’ (uit 2001 en genomineerd voor de Nederlandse Publieksprijs), en ‘De Toegift’ (2005).

Carry Slee heeft volgens het Merkenonderzoek de meeste fans in Nederland en prijkt daarom bovenaan de lijst. De top drie wordt verder aangevuld met Jan Terlouw (#2, die de afgelopen vier jaar de eerste plek innam) en Saskia Noort (#3). De sterkste nieuwe binnenkomer in de complete top 50 lijst is Herman Koch (#14), onder meer bekend van ‘Het Diner’.

Een overzicht van de top-10 van populairste schrijvers van Nederland:
Top10 Nederlandse Schrijvers
Hendrik Beerda over het succes van Carry Slee: “Het kinderboek scoort goed onder het Nederlandse publiek. Het is daarom niet verwonderlijk dat Carry Slee als favoriet uit de bus komt. Verder begrijpt Carry Slee goed dat het schrijven van goede boeken niet genoeg is om als auteur succesvol te zijn. Met de verfilming van haar boeken en de sterke aanwezigheid in de media bouwt Carry Slee continu aan de kracht van haar merk.” 

Overige schrijvers

In de afgelopen twee jaar is ook een aantal schrijvers uit het zicht verdwenen bij het grote publiek. Terwijl Maarten ’t Hart in 2012 nog de derde plaats innam op de ranglijst van populairste schrijvers komt hij nu niet meer op deze lijst voor. Ook de schrijfsters Tessa de Loo en Connie Palmen verloren in twee jaar tijd hun sterke positie.