Ecorys evalueert impact European Capitals of Culture

08 oktober 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Europese Commissie heeft adviesbureaus Ecorys en CSES aangenomen om een ex post evaluatie van de European Capitals of Culture door te voeren. De komende maanden zullen de consultants beoordelen hoe Riga en Umeå hun culturele programma van een jaar hebben gemanaged en zullen zij de socio-economische impact ervan kwantificeren.

De European Capital of Culture (EcoC) werd in 1985 gelanceerd door de Europese Commissie, met als doel het promoten van de Europese cultuur. Athene was de eerste titelhoudende stad in 1985, gevolgd door Florence en Amsterdam, en sindsdien werden meer dan 40 steden aangewezen, waaronder de Britse steden Glasgow (1990) en Liverpool (2008). Als onderdeel van het programma ontwikkelt elke aangewezen stad een cultureel programma van een jaar en organiseert een reeks culturele evenementen met een sterke Europese dimensie.

Riga & Umea 

Om de steden met de ontwikkeling en uitvoering van hun culturele programma te helpen, ontvangen zij ongeveer €1,5 miljoen aan fondsen van de Europese Unie. In het licht van deze investering evalueert de EU jaarlijks het EcoC initiatief, om de impact van de aanpak van een stad op de economie en de maatschappij te begrijpen, maar ook om inzicht te vergaren in de focusgebieden voor toekomstige beoordelingen. Om de culturele programma’s van Riga (Letland) en Umeå (Zweden) te beoordelen – de twee ‘European Capitals of Culture for 2014’ - heeft de EC* besloten om Ecorys in te huren, een internationaal management consultancybureau, en het Centre for Strategy and Evaluation Services (CSES)**, een Brits onderzoeksbureau gespecialiseerd in economisch beleid.

De consultants zullen de komende maanden drie belangrijke factoren evalueren. Ten eerste zullen zij de impact op de sociale en economische ontwikkeling van elke stad beoordelen, evenals de voordelen voor de culturele en creatieve sector. Ten tweede zal Ecorys de specifieke lokale aanpak voor het implementeren van EcoC beoordelen: hoe werd het programma uitgerold gedurende het jaar? Tot slot zullen de adviseurs, gebaseerd op de bevindingen van beide steden en voorgaande ervaringen, de best practices identificeren, om ervoor te zorgen dat toekomstige steden kunnen profiteren van de lessen die gaandeweg geleerd zijn. De evaluatie, die openbaar gemaakt zal worden door de EC in de zomer van 2015, zal worden uitgevoerd door een mix van stadsbezoeken, interviews en het verzamelen van data.

Logo bar EC Ecorys CSES

Ecorys en European Capital of Culture
Voor Ecorys is de projectbeoordeling bekend terrein. Sinds 2007 zet de EC zijn expertise in om de prestaties van de European Capitals of Culture te beoordelen.

* Het project werd in opdracht van de ‘Directorate-General for Education and Culture’ uitgevoerd.

** Het Centre for Strategy & Evaluation Services (CSES) werd in 1999 opgericht door ex-consultants van Ernst & Young’s Economic Groups. CSES bestaat uit zo'n 14 adviseurs en is gevestigd in Otford, Kent.