Overzicht van top 10 dagattracties van Nederland

08 september 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De Efteling en het Anne Frank Huis zijn de populairste dagattracties van Nederland. Opvallend is dat dierentuinen aan een forse opmars bezig zijn, ten koste van onder meer musea, pretparken en sportattracties. Dit blijkt uit een recent merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 1.250 Nederlanders.

Ieder jaar brengt marketing- en merkenspecialist Hendrik Beerda Brand Consultancy een onderzoek uit over de populariteit van dagattracties. Om de populariteit te meten werd respondenten gevraagd om merken te beoordelen op maar liefst 40 factoren: spontane bekendheid, merkkracht, persoonlijkheid (16 factoren), prestatie (17 factoren), bezoekintentie, bezoek en groeiverwachting.

Efteling populairste

Uit de meest recente editie van het onderzoek blijkt dat pretpark De Efteling met vier miljoen bezoekers per jaar niet alleen de best bezochte dagattractie was, maar ook de meest gewaardeerde. “De Efteling wordt gezien als de meest kwalitatieve, sympathieke en kindvriendelijke attractie”, aldus Hendrik Beerda. Bij de eerdere metingen in 2010 en 2012 nam de Efteling ook de eerste positie in op de ranglijst. Net als in 2012 wordt het pretpark wederom gevolgd door het Anne Frank Huis, terwijl Burgers’ Zoo een flinke sprong maakt van de achtste plek naar de derde plek, volgens Beerda het resultaat van onder meer veel TV- en media-aandacht.

Een overzicht van de top 10 dagattracties van Nederland:
Top 10 dagattracties

Opvallend is dat dierentuinen onder Nederlanders van alle leeftijden steeds populairder worden. Dierentuinen zijn inmiddels goed voor zes van de top 10 plekken. “Alle generaties genieten volop in dierentuinen, terwijl het in pretparken toch vooral om het plezier van de kinderen draait. Ouders en grootouders vinden het daarnaast belangrijk dat dierentuinen niet alleen ontspanning maar ook een leerzame ervaring bieden”, legt Beerda uit.