Magnus: De invloed van SAP HANA op SAP BW

13 augustus 2014 Consultancy.nl

Sinds de lancering van SAP HANA – kort voor ‘High-Performance Analytic Appliance’ – heeft de oplossing van SAP flink aan terrein gewonnen in het business intelligence landschap. Steven Groot, adviseur bij Magnus, licht in dit artikel de invloed van SAP HANA op SAP BW uit.

In 2006 maakte ik als ABAP developer kennis met SAP BW versie 3.5. Intussen zijn er alweer vele nieuwe versies beschikbaar gekomen. Met legio nieuwe functionaliteiten die in de meeste gevallen ook echte verbeteringen van SAP BW waren.

Na mijn kennismaking met SAP BW 7.3 ontdekte ik talloze verbeteringen in het aanmaken en onderhouden van dataflows. Sinds februari dit jaar is SAP BW 7.4 beschikbaar. Vanaf Servicepack 5 (SP5) bevat BW specifiek op SAP HANA toegespitste functionaliteiten.

In een interessant webinar van de VNSG werd duidelijk dat SAP BW een roerige tijd tegemoet gaat. Daar waar SAP NetWeaver altijd werd gepositioneerd als database onafhankelijke applicatie, is er nu een duidelijke verschuiving zichtbaar naar SAP HANA als database. Dit betekent echter zeker niet dat investeringen in SAP BW verloren gaan. Ik ben van mening dat SAP BW de komende decennia nog zeer zeker bestaansrecht heeft.

De ontwikkelingen van SAP BW in combinatie met SAP HANA geven mij de volgende richting voor bestaande SAP BW gebruikers: Wanneer u overweegt om SAP HANA in te zetten, kan dat bereikt worden met een database migratie. Hiermee profiteert u in eerste instantie van de in-memory technologie, maar veel zaken worden alsnog op de applicatieserver uitgevoerd.

Aplication server and database - BW-7

Een volgende stap in het proces is het verplaatsen van specifieke ETL acties direct naar de HANA database. Hiermee wordt een round-trip naar de applicatieserver voorkomen en worden laadprocessen nog een stap sneller.

Voor de verbetering van rapportages kunnen stap-voor-stap de InfoCubes worden vervangen door Analytic Views bovenop de bestaande DataStores. Hierbij zijn de DataStores al omgezet in column-based tabellen voor leesoptimalisatie.

Data foundation

Dit alles speelt zich nog steeds af binnen een afgezonderd SAP BW systeem. De grootste verbetering verwacht ik wanneer ook het SAP ECC systeem gemigreerd wordt naar een SAP HANA database. Dan wordt het pas echt interessant! Elke NetWeaver installatie bevat sinds versie 6 een embedded BW-component, die dan gebruikt kan gaan worden.

Op deze manier kunnen ontwikkelingen vanuit het bestaande SAP BW systeem worden overgezet naar de embedded BW omgeving. Deze omgeving heeft de directe voordelen van real-time gegevens toegang inclusief het gebruik van speciale transformaties voor business rules.

SAP HANA and SAP BW schema

Wanneer de embedded BW omgeving ook nog eens wordt ontsloten via het SAP BusinessObjects platform, dan is het gehele rapportage landschap compleet!

SAP Business Objects

Nieuws

Meer nieuws over