Drie adviesbedrijven beschermen kust Bangladesh

10 juli 2014 Consultancy.nl

Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft de leiding over een consortium dat de opdracht heeft gekregen om de kust van Bangladesh tegen erosie te beschermen.

Meghna
Het grootste eiland in de delta van Bangladesh, Bhola, heeft al tientallen jaren te kampen met cyclonen en overstromingen, die het eiland telkens weer verwoestend achterlaten. De Meghna, de twee na grootste rivier ter wereld, kalft met zijn sterke stromingen onophoudelijk de kustlijn van het eiland af. De 1,7 miljoen Bengalen die in de monding van deze rivier wonen ondervinden hier veel problematiek van. Jaarlijks zien duizenden mensen hun huizen verloren gaan door de machtige Meghna.

Bangladesh - Royal HaskoningDHV, AGT Netherlands, TechForce Innovations

Maatregelen
Het consortium, naast Royal HaskoningDHV bestaande uit AGT Netherlands en TechForce Innovations en lokale partners uit Bangladesh, analyseert de huidig oeverbeschermingsmaatregelen op Bhola en selecteert locaties waar de oever echt aan versterking toe is. “Dan maakt het team ontwerpen voor te implementeren beschermingswerken met een waarde van €40 miljoen. Verbeterde constructie-methoden, monitoring en vroege waarschuwingssystemen voor erosie waarborgen de duurzaamheid van de verdedigingswerken”, aldus Jan Bron, projectmanager bij RoyalHaskoningDHV. 

Orio-subsidie
Deze fase van het programma wordt vanuit de Nederlandse faciliteit Ontwikkelingsrelevantie Infrastructuurontwikkeling (ORIO) van het ministerie van Buitenlandse Zaken gefinancierd: de Orio-subsidie, en bedraag €1,3 miljoen. Zowel de Nederlandse als de Bengaalse overheid dragen bij aan de totale kosten van €44 miljoen. Deze kosten worden 50-50 verdeeld. Het plan zal in november 2014 gereed zijn, waarna – na goedkeuring – de uitvoerings- en onderhoudsfasen starten.

Nieuws

Meer nieuws over