Overzicht: Top 20 populairste sporters van Nederland

23 juni 2014 Consultancy.nl

Sinds de start van het WK zijn alle ogen gericht op het Nederlands Elftal, en dan met name op de drie grote sterren Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder. Ondanks alle massale media aandacht blijken de drie stervoetballers niet de populairste sporters van ons land. Onder meer Sven Kramer, Epke Zonderland en Ireen Wüst zijn onder het volk nog populairder, blijkt uit een onderzoek van merkenspecialist Hendrik Beerda Brand Consultancy onder ruim 2.000 Nederlanders.

Elk twee jaar doet het marketingadviesbureau onderzoek naar de reputatie van sportclubs en iconen binnen de Nederlandse sportsector. Het onderzoek is in twee stappen uitgevoerd. Eerst is de spontane bekendheid van de duizenden namen in de sportsector onderzocht. Daarna is voor de 100 bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago. Elk merk is op 39 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (= bekendheid, waardering en binding), persoonlijkheid (16 factoren), prestatie (16 factoren), bezoek/lidmaatschap, intentie tot bezoek en groeiverwachting.

Uit het onderzoek komt schaatser en Olympisch kampioen Sven Kramer naar voren als de populairste sporter van ons land. In de top 5 staan verder Epke Zonderland, Ireen Wüst, Marianne Vos en Anky van Grunsven. Voetbal is de best vertegenwoordigde sport in de lijst – maar liefst 8 van de top 20 posities worden ingenomen door Nederlandse voetballers en de populaire Italiaan Graziano Pellè. Van Persie, Robben en Sneijder – de gouden driehoek van het Nederlands Elftal – zijn het hoogst genoteerd, terug te vinden op respectievelijk plekken 7, 8 en 9.

10 populairste sporters van Nederland

Een overzicht van de sporters tussen plek 11 en 20 van de ranking:

11. Rafael van der Vaart

12. Nicolien Sauerbreij

13. Bob de Jong

14. Bauke Mollema

15. Naomi van As

16. Graziano Pellè

17. Daley Blind

18. Siem de Jong

19. Jasper Cillessen

Nieuws

Meer nieuws over