ZZP uurtarief zakelijke dienstverlening gedaald

16 juni 2014 Consultancy.nl

Een gemiddelde ZZP’er / freelancer actief in de zakelijke dienstverlening factureert in 2014 €45 per uur. Hiermee liggen de uurtarieven van freelancers een stuk lager dan in 2013, te wijten aan de toenemende concurrentie en de uitdagende marktomstandigheden. Dat blijkt uit een analyse van ondernemers-platform Hoofdkraan.nl. 

Jaarlijks neemt het platform de tarieven van freelancers actief in uiteenlopende branches binnen de zakelijke dienstverlening onder de loep*. Uit de 2014 editie komt naar voren dat gemiddelde tarieven over de hele linie zijn gedaald, van circa €53 per uur in 2013 naar €45 per uur anno 2014. Freelancers binnen de branche ‘Marketing’ hebben de grootste klappen gehad; zij vragen nu 21% minder dan vorig jaar. IT professionals die zich specialiseren in het bouwen van websites en applicaties zijn er het meest op vooruit gegaan - deze groep freelancers rekent nu gemiddeld €47 per uur, 10% meer dan 2013.

Gemiddeld uurtarief ZZPers

Volgens onderzoeker Floor Poot is de daling in tarieven te wijten aan de stijgende aantal freelancers en zelfstandigen in Nederland. Eind 2013 telde Nederland bijna 800.000 ZZP’ers en ieder jaar neemt dit aantal met zo’n 40.000 toe. Deze continue groei in combinatie met een toenemende transparante in de markt heeft zijn uitwerking op de prijs die freelancers voor hun diensten vragen, aldus Poot. Verder valt op dat tarieven in offertes steeds dichter bij elkaar komen te liggen. “Het onderscheid wordt gemaakt op kwaliteit en flexibiliteit. De prijs is een gegeven,” stelt Poot. 

Vooruitzicht
Voor de rest van 2014 verwacht Poot dat de tarieven van ZZP’ers gestuwd door een aantrekkende economie iets gaan stijgen. “Binnen een aantal beroepsgroepen zie je dat deze positieve trend reeds is ingezet,” sluit zij af. 

* Hoofdkraan.nl keek in het onderzoek naar het uurtarief dat een freelancer invult bij het opstellen van een offerte, niet naar de uiteindelijke prijsafspraken die in de praktijk worden gemaakt. 

Nieuws