Gemiddeld uurtarief ZZPers en freelancers per provincie

10 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd

ZZP’ers en freelancers uit Gelderland zijn met een gemiddeld uurtarief van €49 de duurste van Nederland. De minst lucratieve provincie voor freelancers is Flevoland, waar gemiddeld ‘slechts’ €33 per uur gevraagd wordt. Dat blijkt uit een analyse van ondernemersplatform Hoofdkraan.nl.

Jaarlijks neemt het online platform de tarieven van freelancers actief in uiteenlopende branches binnen de zakelijke dienstverlening onder de loep*. Uit de 2014 editie komt naar voren dat gemiddelde tarieven over de hele linie zijn gedaald, van circa €53 per uur in 2013 naar €45 per uur anno 2014. Freelancers werkzaam in Friesland en Flevoland hebben de grootste klappen gehad; zij vragen nu maar liefst 33% minder dan vorig jaar. In alle provincies geldt dat de tarieven zijn gedaald - alleen in Limburg wist een kleine verhoging te boeken (+1% naar €43 per uur).

Uurtarief ZZPers - Per Provincie

Volgens onderzoeker Floor Poot is de daling in tarieven te wijten aan de stijgende aantal freelancers en zelfstandigen in Nederland – jaarlijks neemt het aantal met zo’n 40.000 toe – en de toenemende transparante in de markt voor ZZP’ers.

Grote steden

Van de grote steden zijn freelancers uit Utrecht het duurst met een gemiddeld uurtarief van €50, op de voet gevolgd door Rotterdam en Amsterdam (respectievelijk €49 en €48 per uur). Den Haag blijft van de grote steden ver achter met een gemiddeld uurtarief van €41.

* Hoofdkraan.nl keek in het onderzoek naar het uurtarief dat een freelancer invult bij het opstellen van een offerte, niet naar de uiteindelijke prijsafspraken die in de praktijk worden gemaakt.