Team Ladies in Engineering wint 1% Student Battle

27 mei 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het studententeam Ladies in Engineering heeft de 1% Student Battle gewonnen met het ontwerp van het productieproces en HR beleid voor een bamboe fietsen vakschool. Zij zullen naar Bangladesh afreizen om deze daadwerkelijk op te zetten.

In februari lanceerden adviesbureau Accenture en crowdfundingplatform 1%Club de 1% Student Battle. De deelnemende teams werkten een zelfgekozen case uit voor één van de vijf ontwikkelingsprojecten in Bangladesh, Gambia, Cambodja, India en Kenia. Na de selectie in april bleven er vijf teams over die ervoor streden hun project in het echt gerealiseerd te zien. Accenture ondersteunde de studenten bij de uitwerking van hun strategie en actieplannen.

Winnaar 1% Student Battle 2014

Winnaar battle
In de afgelopen weken streden vijf finalisten voor de felbegeerde prijs. Na een zinderende eindstrijd is de knoop doorgehakt – de eerste editie van de 1% Student Battle is gewonnen door het studententeam Ladies in Engineering*. Hun idee voor het productieproces en HR beleid voor een bamboe fietsen vakschool in Bangladesh werd het sterkst bevonden. De jury oordeelde dat het team zich onderscheidde door het concrete plan en flinke dosis creativiteit.

Ladies in Engineering ontwierp voor het productieproces een assemblagelijn, waarbij elk onderdeel in het proces omschreven, maar ook gevisualiseerd werd – om het ook voor analfabeten begrijpelijk te maken. Als beloning morgen de vijf vrouwelijke studenten nu ook naar Bangladesh afreizen om hun idee in de praktijk te implementeren.

Onafhankelijk en duurzaam
Hilde van Dijk, case owner van het winnende team, laat in een reactie weten dolblij te zijn: “Hierdoor kan de fabriek nu écht opgezet worden. Mensen krijgen een baan, en families een inkomen.” Zo’n 30 gezinnen zullen op korte termijn in staat zijn om een onafhankelijk bestaan te leiden door het project. De kinderen uit deze gezinnen krijgen zo ook de mogelijkheid om basisonderwijs te volgen, wat ze de kans geeft op een betere toekomst.

Het project heeft tevens een duurzaam karakter. Bamboe fietsen zijn duurzamer dan stalen fietsen omdat ze van duurzamer materiaal gemaakt zijn. Ook het schoolgebouw, waar de Bangladezen het fietsenvak zullen leren, wordt van duurzame materialen gebouwd.

* Het team bestaat uit drie vrouwen van universiteit Twente (Alexandra van der Meer, Laura van Eekelen en Marleen Wuestenenk), Mayra Hesselink (coach van Accenture) en Hilde van Dijk (oprichter van Stichting Pani).