Oranje speelt met twee consultants op WK 2014

30 mei 2014 Consultancy.nl

Bondscoach Louis van Gaal geeft Daley Blind en Dirk Kuyt adviserende rol.

Het Nederlands elftal speelt tijdens het WK in een nieuw systeem met twee consultants. De positie, die door bondscoach Louis van Gaal is bedacht, wordt in principe ingevuld door Daley Blind en Dirk Kuyt. 

Van Gaal noemt het nieuwe systeem een risico, maar wil het toch graag uitproberen: “Ik merk dat onze achterhoede behoefte heeft aan deskundig advies. Door een speler als Blind neer te zetten als expectation manager kun je aansturen op een wendbare organisatie, gericht op operational excellence. Zeker bij een vrije trap tegen is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan.” 

Escaleren
Volgens Van Gaal is het essentieel dat de proposities op het middenveld goed worden afgekaderd: “Soms zie je dat er binnen de organisatie geen draagvlak is voor de dieptepass, maar dat er wel opportunities liggen in de omschakeling. Een bevlogen duizendpoot als Dirk heeft de skills om daar een klap op te geven. En als het nodig is, kan hij het naar mij escaleren.” 

Daley Blind en Dirk Kuyt

Daley Blind krijgt als linkerconsultant een adviserende rol op het middenveld. Hij zal af en toe een rondje langs de velden maken om te vragen hoe iedereen in de wedstrijd zit. Van Gaal: “Zo’n rol is Daley als geboren people manager op het lijf geschreven. Ik zie hem echt als een high potential in die tak van sport.” 

Blind heeft zin in zijn nieuwe uitdaging: “Ik denk dat veel spelers iets aan mijn adviezen kunnen hebben. Stefan de Vrij is bijvoorbeeld een jongen die veel inkoppelkansen ziet. Als je vanuit een helicopterview kijkt, dan zie je bovendien dat hij de spin in het web is met een passie voor deze business. Wat dat betreft is het echt jammer dat ‘ie voor geen meter kan verdedigen.” 

Een artikel van Rudolf Julius en Diederik Smit. Het artikel is eerder geplaatst in De Speld.

Nieuws

Meer nieuws over