HaskoningDHV en WUR winnen opdracht in Mozambique

09 april 2014 Consultancy.nl

Een consortium van zes bedrijven, waaronder Royal HaskoningDHV en Wageningen UR, heeft een grote opdracht binnengesleept in Mozambique. In opdracht van het ministerie van Landbouw gaan de partners een irrigatiesysteem ontwikkelen en implementeren voor 3.000 hectare rijstvelden. Het contract heeft een totale waarde van $5,4 miljoen.

Mozambique kampt decennia lang met een schaarste aan water en voedsel. Om de situatie te verbeteren heeft de Wereldbank geld beschikbaar gesteld om de voedselproductie in het land een impuls te geven. Een van de voortvloeisels van het programma is het zogeheten Sustainable Irrigation Project (PROIRRI). Het project moet ertoe leiden dat de voedselproductie wordt verhoogd van één naar anderhalve oogst per jaar.

Tegen het einde van het project zal de rijstopbrengst per hectare zijn toegenomen van het huidige niveau van een ton per jaar naar vier ton per jaar. Aangezien het om 3.000 hectare gaat, zal het project resulteren in een rijstproductie van 12.000 ton per jaar. Het project zal ook de CO2-uitstoot verminderen, de energie-efficiëntie verbeteren, banen opleveren en vaardigheden ontwikkelen. Het project duurt naar verwachting tot 2017 en is gericht op de provincies Sofala en Zambezia.

HaskoningDHV en WUR winnen opdracht in Mozambique

“Met dit project willen we zelfstandig ondernemerschap, een hogere productie, een hogere productiviteit en de duurzaamheid van de rijstoogst bevorderen en garanderen”, zegt Eugénio Nhone, project-manager van PROIRRI. “Tegelijkertijd waarborgen we de voedselzekerheid en een bestendige markt voor rijst”.

Externe adviseurs

Zes bedrijven zijn ingeschakeld om te adviseren en ondersteunen bij de transitie: Royal HaskoningDHV, Wageningen UR, ingenieursbureau Umhlaba uit Zuid-Afrika en de Mozambikaanse organisaties Resiliência, Kulima en Eco-Micaia.

Irrigatieprojecten en infrastructuur

De rol van Royal HaskoningDHV richt zich vooral op het ontwerpen en implementeren van nieuwe en gemoderniseerde irrigatiesystemen. “We passen bestaande irrigatietechnologieën toe, maar zullen waar mogelijk ook gebruikmaken van nieuwe technologieën. Daarbij moeten we er wel rekening mee houden dat de begunstigden kleine producenten zijn die vooral handmatig werken. Dit beperkt de toepassing van mechanisatie. Het project kent vele uitdagingen, al was het maar door de grote afstanden tussen de projectlocaties. Bovendien moeten de verenigingen van kleine boeren nog landbouwvergunningen regelen. We zullen dus allerlei belanghebbenden bij het project betrekken” aldus Manuel Jossefa, landbouwsocioloog bij Royal HaskoningDHV.

Nieuws

Meer nieuws over