Aon: Tijd dringt voor Nederlandse pensioenfondsen

03 april 2014 Consultancy.nl

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in het afgelopen maand iets verslechterd. De daling van één procentpunt naar 109% komt voornamelijk doordat de rente daalde, waardoor de waarde van de verplichtingen is gestegen. Dat blijkt uit de meest recente Pensioen-thermometer van Aon Hewitt. De tijd begint te dringen voor pensioenfondsen, waarschuwt het adviesbureau.

“Het herstel van de pensioenfondsen blijft broos,” zegt Frank Driessen van Aon Hewitt, de HR-adviespraktijk van zakelijke dienstverlener Aon. Hij wijst erop dat de dekkingsgraad dit jaar niet verder is gestegen. Pensioenfondsen hebben nog maar negen maanden tot de overgang naar het nieuwe Financieel Toetsingskader dat ingaat per 1 januari 2015. 

PensioenThermometer

“Het is nog niet duidelijk hoe de huidige ontwikkeling van de dekkingsgraad zich vertaalt onder die nieuwe regels. De staatsecretaris heeft onlangs het nieuwe parameterbesluit gepubliceerd, maar de nieuwe rekenregels zijn nog niet bekend. Doordat de nieuwe rekenregels zo laat pas bekend worden gemaakt, begint de tijd voor pensioenfondsen te dringen om zich goed voor te bereiden.” 

Gevarenzone

Eerder dit jaar waarschuwde Aon al voor het feit dat tussen de 30 a 35 pensioenfondsen het gevaar lopen om per deze maand (april) te moeten korten. De laatste inschatting van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) bevestigen dit beeld.

Nieuws

Meer nieuws over