Aon en Mercer: 30+ pensioenfondsen moeten korten

06 januari 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

2014 begint niet al te goed voor een bepaalde groep gepensioneerden. Zo’n 30 a 35 pensioenfondsen moeten dit jaar korten, met als gevolg dat de maandelijkse uitkering aan hun pensioenbegunstigden mogelijk vanaf april zou kunnen dalen. Dat blijkt uit berekeningen van Aon Hewitt en Mercer.

2013 was een relatief goed jaar voor pensioenfondsen. De gemiddelde dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre een pensioenfonds in staat is de pensioenen in de toekomst te kunnen betalen, steeg van 102% eind 2012 naar 109% eind 2013. Hoewel het gemiddelde zich boven de minimale grens bevindt (104,3%), kampen tientallen fondsen met een zogeheten ‘onderdekking’.

Aon en Mercer: pensioenfondsen

In november vorig jaar maakte DNB bekend dat op dat moment 34 pensioenfondsen een te laag vermogen hadden. Doordat de dekkingsgraad in december bij alle pensioenfondsen is gedaald gaat Dennis van Ek, pensioenconsultant bij Mercer, uit van een aanzienlijke kortingsactie op 1 april 2014. “Die 34 pensioenfondsen zullen moeten korten, tenzij ze een bijstortregeling met de werkgever hebben getroffen. Daarnaast zullen er nog een aantal andere fondsen weer in onderdekking zijn geraakt”.

Uit berekeningen van Aon komt naar voren dat onder meer PME en PMT, die tot de top 10 grootse pensioenfondsen van het land behoren, de dans niet kunnen ontspringen. “Zij zullen naar onze inschatting eind december 2013 niet de minimaal vereiste dekkingsgraad bereikt hebben," aldus Frank Driessen van Aon Hewitt. De dekkingsgraad van Ambtenarenpensioenfonds ABP en het pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven komt uiteindelijk op het nippertje boven de minimaal vereiste dekkingsgraad uit, zodat zij net als de zes andere top 10 grote pensioenfondsen niet hoeven te korten.