Aon Risk Consulting uitgelicht in RTL Ondernemerszaken

13 maart 2014 Consultancy.nl

Het risicolandschap voor organisaties is in de afgelopen jaren fors veranderd. Met name de crisis, maar ook nieuwe trends en technologieën liggen hieraan ten grondslag. Dit stellen risico experts Alex van den Doel en Marc van Nuland, beiden werkzaam bij Aon, in het RTL-Z programma Ondernemerszaken.

In de uitzending gaan Alex van den Doel, Managing Director van Aon Global Risk Consulting, en Marc van Nuland, topman van Aon Risk Solutions, in op het veranderende risicolandschap voor het zakenleven. Hun conclusie is helder: de markt is onderhevig geweest aan grote veranderingen, volgens hen het gevolg van drie trends.

Alex van den Doel - Marc van Nuland

Externe risico’s toegenomen

Ten eerste zijn wereldwijd de externe risico’s in de markt, zoals het risico op politieke onrust of civiele onrusten, in de afgelopen jaren over de hele linie toegenomen. Van den Doel en Nuland baseren zich onder meer op diverse jaarlijks terugkerende onderzoeken die risico’s in kaart brengen, waaronder de Political Risk Map en Terrorism & Political Violence Map. Met name voor bedrijven die internationaal opereren geldt dat ze anno 2014 eerder geconfronteerd worden met dergelijke uitdagingen.

Bovendien is de impact van externe risico’s toegenomen. Zo kunnen bijvoorbeeld supply chain risico’s aan een kant van de aardbol door de verwevenheid van ketens en netwerken leiden tot leverings-problemen aan de andere kant van de wereld.

Aon - Risk map

Nieuwe risico’s

Naast de toenemende dreiging van bestaande risico’s zijn er ook in de afgelopen jaren nieuwe risico’s ontstaan, met cybercrime als voornaamste voorbeeld. De voorbeelden zijn alom bekend: banken, creditcardmaatschappijen, de overheid en zelfs supermarkten hebben recent allemaal grote reputatie-schade opgelopen door digitale criminaliteit. Volgens een recent onderzoek van dienstverlener Aon levert cybercriminaliteit wereldwijd inmiddels een kostenpost op van €110 miljard per jaar.

De opkomst van Big Data is nog zo’n voorbeeld. Geroemd om de schat aan waarde die het bezit, vormt het tegelijkertijd een enorm reputatie- en operationeel risico voor bedrijven.

Interne risicoprofielen

Tot slot zijn risicoprofielen van organisaties veranderd als gevolg van veranderende businessmodellen, grootschalige reorganisaties en nieuwe manieren van werken. Daarnaast hebben bedrijven de trend naar verdere digitalisering, outsourcing en shared services doorgezet, wat ook tot verschuivingen in het risicoprofiel leidt, aldus de Aon adviseurs.

Advies

Vooruitkijkend geven Van den Doel en Nuland duidelijk advies. Met in de achtergrond een herstellende economie moeten bedrijven nu, onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, de tijd nemen om proactief hun risk management strategie te herëvalueren. Niet verrassend benadrukken ze ook dat Aon, met zo’n 65.000 werknemers wereldwijd, een van de topspelers is in de risk consulting markt, en goed gepositioneerd is om organisaties bij deze taak te ondersteunen. “Aon kan helpen de risico’s in kaart te brengen, inzichten te bieden in hoe deze het beste beheerst kunnen worden, en ondersteunen bij de financiering daarvan” aldus Van den Doel.

Nieuws