Mercer: Leefkwaliteit Amsterdam behoort tot wereldtop

20 februari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De stad Amsterdam biedt haar burgers een van de hoogste leefkwaliteit ter wereld. Onze hoofdstad staat op de elfde plaats in de 2014-editie van het ‘Quality of Living’ onderzoek van Mercer. Wenen staat voor het zesde achtereenvolgend jaar bovenaan, gevolgd door Zürich en Auckland.

Jaarlijks doet adviesbureau Mercer onderzoek naar de leefbaarheid van steden. Ruim 460 steden zijn bestudeerd op 39 factoren verschillende factoren. Een overzicht van de belangrijkste wegingsfactoren:

Leefkwaliteit - categorieen en wegingsfactoren

“Er spelen allerlei factoren een rol – deels liggen die voor de hand, zoals een politiek instabiel klimaat, hoge criminaliteit en luchtverontreiniging. Maar er zijn ook verborgen invloeden, bijvoorbeeld hoe makkelijk het is om voor de expat ‘bekende’ producten te krijgen, verkeersdrukte of hoe makkelijk je een kapotte vaatwasser gerepareerd krijgt” aldus Antoni van Huissteden van Mercer.

Top 10

De top 10 van de lijst wordt gedomineerd door Europese steden. Zo staan naast Wenen en Zürich ook de Duitse steden München, Düsseldorf en Frankfurt in de top 10. “Europese steden zijn gewoon erg prettig om in te wonen, vergeleken met de rest van de wereld. Onze steden zijn veilig, politiek stabiel en hebben goede infrastructuur. Bovendien is er veel aandacht voor recreatie en is gezondheidszorg betaalbaar en van een hoog niveau” zegt Van Huissteden.

Wenen - Zurich

Aan de andere kant van de Atlantische oceaan gooien met name Canadese steden de hoogste ogen. Vancouver staat op de vijfde plaats, gevolgd door Ottawa (14), Toronto (15), en Montreal (23). De meest leefbare stad in de Verenigde Staten van Amerika is San Francisco en die staat pas op plaats 27.

Een overzicht van de top 5 steden per regio:

Top 5 Zuid-Amerika: Guadeloupese Pointe-à-Pitre, San Juan, Montevideo, Buenos Aires en Santiago
Top 5 Azië: Singapore, Tokyo, Kobe, Yokohama, Osaka
Top 5 Midden-Oosten en Afrika: Dubai, Abu Dhabi, Port Louis, Durban en Cape Town
Top 3 Australië: Auckland, Sydney, Wellington

Hekkensluiters

De lijst geeft ook een goed inzicht waar professionals vooral niet moeten wonen. Wereldwijd is Baghdad de hekkensluiter, gevolg door Bangui, Port-au-Prince en N’Djamena. De slechtst presteren steden in Europa zijn Tblisi (Georgië), Minsk (Wit-Rusland), Yerevan (Armenië) en Tirana (Albanië).

Zie ook de vorige versies van Mercer's Quality of Living Ranking:

- 2012: Mercer: Amsterdam heeft hoge leefkwaliteit maar files
- 2011: Mercer: Wereldsteden met de hoogste leefkwaliteit
- 2010: Mercer: Wenen wederom beste leefkwaliteit ter wereld
- 2009: Mercer: Wenen is beste stad om in te wonen