Mercer: Wenen wederom beste leefkwaliteit ter wereld

26 mei 2010 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Amsterdam staat net als in 2009 op een 13e plaats in de lijst van steden met de beste leefkwaliteit. In het jaarlijkse onderzoek van adviesbureau Mercer naar leefkwaliteit in wereldsteden staat Wenen voor het tweede jaar op nummer 1. Bagdad scoort het laagst.

Europa domineert top 10
Opvallend is dat Europese steden de top 10 van de lijst domineren. De hoogst genoteerde Amerikaanse stad is Honolulu op plaats 31, gevolgd door San Fransisco op plaats 32. Singapore (28) is de hoogst genoteerde Aziatische stad, gevolgd door Tokyo op plaats 40. Pointe-à-Pitre, hoofdstad van Guadeloupe, is nieuw in de lijst en is meteen de hoogste genoteerde Zuid-Amerikaanse stad op nummer 62. Dubai (75) in de Verenigde Arabische Emiraten en Port Louis (82) in Mauritius zijn de twee steden in het Midden-Oosten met de beste leefkwaliteit.

Mercer - Quality of Living City Rankings

WK 2010
Kaapstad en Johannesburg, beide steden waar WK wedstrijden gespeeld worden, doen het niet al te best in de lijst. Kaapstad neemt een 86e plaats in en Johannesburg een 96e plaats. Van Huissteden: “Veel Afrikaanse landen, en daarmee dus ook Zuid-Afrika, hebben te maken met een hoge mate van criminaliteit. Dit maakt het leven voor expats daar moeilijker.”

Eco-vriendelijke steden
In het onderzoek van dit jaar is voor het eerst ook gekeken naar de mate van eco-vriendelijkheid van de steden, onder andere in termen van gebruik van groene energie en mate van (milieu)vervuiling. In die lijst staat Calgary op de eerste plaats, gevolgd door Honolulu en Ottawa. Amsterdam neemt samen met Toronto een gedeelde 39e plaats in. Hier eindigt Port-au-Prince als laatste.

Calgary - Canada

Bagdad hekkensluiter
De Iraakse hoofdstad Bagdad staat net als vorig jaar onderaan de lijst. “Het gebrek aan veiligheid en stabiliteit heeft een grote impact, Bagdad blijft daarom nog achter bij Bangui in de Centraal Afrikaanse Republiek, dat de op één na laatste plek op de lijst inneemt” aldus Antoni van Huissteden van Mercer.

Top 10 én Bodem 10 steden

1 Wenen          Oostenrijk
2 Zurich  Zwitserland
3 Geneve  Zwitserland
4 Vancouver  Canada
5 Auckland  Nieuw Zeeland
6 Dusseldorf  Duitsland
7 Frankfurt  Duitsland
8 München  Duitsland
9 Bern  Zwitserland
10 Sydney  Australie


Eco-Vriendelijke steden

1  Calgary  Canada
2  Honolulu  Amerika
3  Ottawa  Canada
4  Helsinki  Finland
5  Wellington  Nieuw Zeeland
6  Minneapolis  Amerika
7  Adelaide  Australie
8  Kopenhagen  Denemarken
9  Kobe  Japan
10  Oslo  Noorwegen