Mercer: Wereldsteden met de hoogste leefkwaliteit

05 december 2011 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

De stad Amsterdam biedt haar burgers een van de hoogste leefkwaliteit ter wereld. Wenen heeft net als vorig jaar de beste leefkwaliteit, gevolgd door Zurich en Auckland. Bagdad in Irak bungelt onderaan de lijst. Dit blijkt uit het onderzoek "Quality of Living Ranking 2011" van Mercer.

Europese steden domineren de top 25
Europese steden zijn goed vertegenwoordigd in de top 25 van wereldsteden met de beste leefkwaliteit. Wenen staat, net als vorig jaar, op nummer één, gevolgd door Zurich en Auckland in Nieuw- Zeeland. De nummers vier en vijf worden ingenomen door München en Dusseldorf. Amsterdam is een plaats gestegen ten opzichte van vorig jaren en eindigt op de 12e plaats. Bagdad neemt de 221e plaats in.

De top 20 steden met de hoogste leefkwaliteit
1  Vienna, Austria
2  Zurich, Switzerland
3  Auckland, New Zealand
4  Munich, Germany
5  Düsseldorf, Germany
5  Vancouver, Canada
7  Frankfurt, Germany
8  Geneva, Switzerland
9  Bern, Switzerland
9  Copenhagen, Denmark
11 Sydney, Australia
12 Amsterdam, Netherlands
13 Wellington, New Zealand
14 Ottawa, Canada
15 Toronto, Canada
16 Hamburg, Germany
17 Berlin, Germany
18 Melbourne, Australia
19 Luxembourg, Luxembourg
20 Stockholm, Sweden

Marijke Have, Senior Consultant bij Mercer licht toe: "Met ons onderzoek naar de leefkwaliteit bekijken wij steden vanuit het oogpunt van de expats die er geplaatst zijn. Er wordt onderzoek gedaan naar 39 factoren. Deze factoren zijn bijvoorbeeld beschikbaarheid van internationale scholen, geschikte woonruimte en voldoende recreatie mogelijkheden. De mate waarin een stad de zaken goed op orde heeft bepaalt de plaats in de ranglijst. Werkgevers die personeel uitzenden naar het buitenland gebruiken ons onderzoek om de vergoeding voor verminderde levensomstandigheden te bepalen."

Mercer - Quality of Living City Rankings

Luxemburg veiligste stad ter wereld, Badgad minst veilig
Dit jaar heeft het adviesbureau ook gekeken naar de veiligheid van wereldsteden door te kijken naar misdaadcijfers, rechtshandhaving, interne stabiliteit en naar de internationale betrekkingen van het land. Op dit gebied scoort Europa wederom goed met zeven steden in de top tien. Luxemburg gaat aan kop, Bern, Helsinki en Zurich nemen een gedeelde tweede plaats in. De minst veilige stad ter wereld is Bagdad, gevolgd door Tsjaad en Abidjan (Ivoorkust). Amsterdam eindigt op de zeventiende plaats.

Expats in gevaarlijke gebieden
De recente golf van gewelddadige protesten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten heeft tijdelijk de levensstandaard verlaagd waardoor Bagdad, Tsjaad en Abidjan onderaan staan. Have: "Expats en locals moeten uiterst voorzichtig zijn in hun dagelijkse werk in de meest gevaarlijke steden. Bedrijven moeten op hun beurt toezien op de gevolgen die de onrust in deze gebieden kan hebben op hun lokale expats. Ze moeten een strategie klaar hebben liggen wanneer bijvoorbeeld evacuatie nodig is en specifieke veiligheidsmaatregelen nemen zoals veilige accommodatie en communicatie kanalen."