Capgemini: Informatiemanagement in NL volwassener

17 februari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De volwassenheid van organisaties op het gebied van Business Informatiemanagement (BIM) is in de afgelopen twee jaar licht gestegen. Dit blijkt uit het rapport ‘Informatiemanagerssurvey 2012-2013’ van zakelijke dienstverlener Capgemini. Ruim 50 informatiemanagers uit diverse organisaties in de publieke- en private sector hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Business Informatie Management (BIM), een gebied dat zich bezighoudt met het inrichten, managen en verbeteren van de informatievoorziening, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijk domein voor organisaties. De reden is duidelijk: Met de groeiende rol van IT in operaties is ook de vraag naar effectieve IT organisaties en stroomlijning van ICT en bedrijfsprocessen toegenomen.

Capgemini - Informatiemanagerssurvey

BIM-volwassenheid

Om de BIM-volwassenheid te meten ontwikkelde Capgemini een eigen methodologie. Hoewel deze voor een groot deel is gebaseerd op het ‘Enterprise Information Management Maturity Model’ van onderzoeksbureau Gartner, heeft het een bredere kijk op het vakgebied. Zo worden onder meer ook aspecten als vaardigheden, communicatie en samenwerking meer expliciet meegenomen voor de totstandkoming van de volwassenheidsscore. Het model maakt net als dat van Gartner onderscheid in vijf volwassenheheidsniveaus. De niveaus variëren van een niveau waarin organisaties zich niet bewust zijn van de voordelen van BIM, tot een niveau waarop BIM volledig is geïntegreerd met de andere bedrijfsonderdelen en bijdraagt aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.

Uit de data blijkt dat inmiddels een vijfde van de organisaties een score van 3 op een schaal van 5 behalen voor de volwassenheid van informatiemanagement. In tegenstelling tot twee jaar geleden bevindt geen van de onderzochte organisaties zich op het laagste niveau van volwassenheid (onbewust). De meeste bedrijven bevinden zich nog in volwassenheheidsfase 2 (‘Reactive’), met nog een grote groep in fase 1 (‘Aware’).

Phase of maturity

Verbeterpunten

Ondanks de verbetering in volwassenheid zijn er ook punten van zorg, stelt Arne Eindhoven, een van de trekkers van Capgemini’s BIM diensterlening in Nederland. “De informatiemanagers geven bijvoorbeeld aan dat hun budget te klein is, maar ook de positionering en prioriteitstelling is nog vaak onduidelijk. Organisaties moeten dus nog een stap maken om door te kunnen groeien naar een volgend niveau van volwassenheid.”