Ieren mopperen over torenhoge consultancyuitgaven

11 februari 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Regeringsfunctionarissen en de media in Ierland worden steeds kritischer ten aanzien van de enorme geldsommen die van (semi)publieke instellingen naar management consultants vloeien. Na meerdere recente zaken zorgde opnieuw een onthulling in de afgelopen maand voor publieke ophef. Ditmaal richt de kritiek zich op de nationale Ierse waterschapmaatschappij: Irish Water.

Vorig jaar besloot Ierland hun waterschappen te nationaliseren. Door het strategische belang van water voor de maatschappij en de schaal die nodig is om de water infrastructuur efficiënt te beheren, besloot de overheid een tijdje geleden dat het verstandiger zou zijn om alle 34 lokale waterschappen samen te brengen onder een nationale dienstverlener. Irish Water werd in maart 2013 opgericht als een semi(publieke) instelling en in de komende vijf jaar zal het geleidelijk aan de verantwoordelijkheden van de lokale entiteiten overnemen.

Water Ierland

De eerste taak van Irish Water was het opzetten van de organisatie en de bedrijfsvoering. Het management team besloot dat extern hulp nodig was hiervoor er werd vervolgens een leger van management- en IT consultants ingehuurd. In totaal werd in minder dan een jaar meer dan €50 miljoen uitgegeven. De belangrijkste spelers – Accenture, EY, IBM en Oracle – waren goed voor naar verluidt driekwart van de totale uitgaven.

Critici velden harde oordelen over de enorme uitgaven en uitten hun bezorgheid dat de €50 miljoen nog maar het begin zou zijn van een veel groter ‘uitgavenfeest’. In de komende vijf jaar wordt nog veel meer werk verwacht bij de consolidatie en harmonisatie van de diensten als gevolg van de gefaseerde integratie van de lokale waterschappen.

Andere zaken

Irish Water is opnieuw een zaak in een reeks van diverse andere kwesties die voor commotie hebben gezorgd. Zo berekende de Ierse krant Irish Times dat de transportsector maar liefst €50 miljoen kwijt was aan consultants voor de implementatie van een nieuw OV-ticketing systeem.

Metro Ierland

De Railway Agency van Ierland’s hoofdstad Dublin, gaf meer dan €165 miljoen uit aan consultancy en technisch advies om een nieuwe metrolijn* te ontwerpen en de voortgang daarvan te managen. Om het nog erger te maken, zette de bezuinigende overheid het project vervolgens voor oplevering stop, zonder dat er maar een metro had gereden. Precies hetzelfde overkwam ‘Dart Underground’, een project dat de doelstelling had om Dublin’s gefragmenteerde voorstedelijk spoornetwerk beter op elkaar te laten aansluiten. Bijna €44 miljoen werd uitgegeven – waarvan het grootste gedeelte naar consultants ging – en ook dit project werd onlangs geslachtofferd als gevolg van de recessie.

The National Asset Management Agency (NAMA), een bedrijf dat de ‘bad banks’ van de Ierse bankensector beheert namens de overheid, is nog zo’n voorbeeld dat jaarlijks bekritiseerd wordt voor zijn torenhoge consultancyuitgaven. In 2012 schreef Consultancy.nl al over de zaak – tussen 2010 en 2012 gaf de NAMA meer dan €115 miljoen uit aan externe adviseurs. Een geüpdate berekening van The Irish Times toont aan dat het bedrag inmiddels is gestegen tot €143 miljoen.

* De ondergrondse metro lijn verbindt St Stephen’s Green en Dublin Airport.