Ierse NAMA geeft 115 miljoen uit aan 100 consultants

10 april 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De onthulling van de krant Irish Examiner dat de National Asset Management Agency (NAMA) in de afgelopen 2,5 jaar meer dan €115 miljoen heeft uitgegeven aan consultants heeft in Ierland tot woede geleid bij politici en burgers. Het publieke sentiment richt zich tegen de raad van bestuur van de NAMA, omdat het instituut verantwoordelijk is voor het beschermen van een groot deel van de Ierse hypotheek- en eigendomsleningen.

Grootverdieners

De grootste verdieners waren KPMG (€18,1 miljoen), gevolgd door PwC (€13 miljoen), Ernst & Young (€8,4 miljoen), Alvarez & Marsal (€6,6 miljoen), Deloitte (€4,8 miljoen) en FTI Consulting (€4,5 miljoen). In totaal werkte de NAMA met meer dan 100 verschillende adviesbureaus.

National Asset Management Agency

De National Asset Management Agency werd in december 2009 opgericht als een initiatief van de Ierse overheid om de serieuze problemen in zijn bankensector te identificeren. Tijdens de crisis functioneerde de NAMA als een “bad bank” door slechte eigendomontwikkelingsleningen te kopen van Ierse banken in ruil voor overheidsobligaties. De NAMA kocht leningen ter waarde van ongeveer €74 miljoen van deelnemende financiële instituten. Zonder de NAMA zouden banken de verliezen zelf moeten dragen, wat tot de ondergang van diverse grote Ierse banken zou hebben geleid.

Ierse NAMA geeft 115 miljoen uit aan 100 consultants

In een reactie op de publicatie van de cijfers heeft de Ierse minister van Financiën Michael Noonan de gegevens in de media bevestigd en gaf hij een differentiatie van de professionele tarieven in acht aparte categorieën. Het meest lucratieve gebied was “loonwaardering en gerelateerde due diligence”, waarin vijf bedrijven €30 miljoen deelden. De op een na grootste categorie was “portfolio-management” (€19,2 miljoen onder 34 bedrijven), gevolg door “juridische due diligence” (€14,3 miljoen onder 28 bedrijven). Andere categorieën waren onder meer vastgoed due diligence (€12,4 miljoen), juridische tarieven (€9,4 miljoen), financieel en belastingadvies (€6,47 miljoen), "borrower recoverable" (€3,4 miljoen) en auditing- en accountingkosten (€2,5 miljoen).