Ecorys: Con-neX onrendabel, Breda stopt ermee

14 januari 2014 Consultancy.nl

Breda trekt zich terug uit het Con-neX initiatief. Dat heeft het college van de gemeente afgelopen week bekend gemaakt. Een onderzoek van adviesbureau Ecorys stond aan de basis van het besluit van de gemeente om te stoppen met het bedrijfshuisvestingsproject.

Con-neX

In 2010, toen het nieuwe college was aangesteld in Breda, werd het bedrijfshuisvestingsinitiatief Con-neX initiatief opgezet. Het Con-neX initiatief hield gezamenlijke huisvesting in van 40 tot 50 kleinere organisaties in een bedrijfsverzamelgebouw in Breda. Met name startende bedrijven konden zodoende de vruchten plukken van in het gebouw gevestigde ervaren ondernemingen en de internationale hoger onderwijsinstelling NHTV. Door ieder jaar binnen het gebouw bedrijven te rouleren zouden er tevens banen gecreëerd kunnen worden.

Con-neX onrendabel Breda stopt ermee

Onderzoek door Ecorys

De gemeente schakelde adviesbureau Ecorys in om het project goed door te lichten. Na onderzoek door Ecorys blijkt dat er teveel risico’s aan Con-neX kleven, waaronder het risico op een te lage bezettingsgraad. Hierdoor zou het initiatief vroegtijdig kunnen stranden. Want als er te weinig bedrijven zich in het pand willen huisvesten, dan zit de gemeente Breda met een pand in zijn maag, dat niet makkelijk verkocht kan worden. Na de uitkomsten van het onderzoek heeft de gemeente Breda de financiële stekker uit het Con-neX project gehaald.

Subsidie

Voor het Con-neX project had het college van de gemeente Breda in eerste instantie €500,000 ter beschikking gesteld. De subsidie had als doel de bedrijfshuisvesting binnen de gemeente te stimuleren. Volgens de Bredase wethouder Cees Meeuwis zal Breda deze huisvestings-subsidie nog altijd ter beschikking stellen, maar dus niet langer voor het Con-neX initiatief: "We stoppen in de huidige vorm, maar werken wel een nieuw bestedingsvoorstel uit voor de 500.000 euro die we eerder beschikbaar hebben gesteld voor dit soort initiatieven. Want die ambitie is én blijft er", aldus de wethouder. Door het besluit van de gemeente ten aanzien van Con-neX gaat er nu wel een Europese subsidie ter hoogte van €3.255.000 verloren, die hiervoor was uitgetrokken. Bovendien vervalt ook de lening van €4 miljoen, die door de provincie zou worden afgegeven.

Nieuws

Meer nieuws over