Ecorys: Betaald avondparkeren Nijmegen groot succes

17 december 2013 Consultancy.nl

Recentelijk heeft het onderzoeks- en adviesbureau Ecorys een research verricht naar de invoering van betaald avondparkeren in Nijmegen. In samenwerking met de gemeente werd het onderzoek onlangs gepresenteerd. De inwoners van Nijmegen tonen zich tevreden. 

De invoering van het betaald avondparkeren in het centrum van Nijmegen heeft tot veel positieve reacties geleid. Dat blijkt uit een evaluatieonderzoek van de gemeente onder een kleine 4.000 Nijmegenaren en een parkeertellingenonderzoek van Ecorys. 82% van de ondervraagden zijn tevreden tot zeer tevreden over de invoering van het avondtarief, tegenover 9% dat zegt ontevreden te zijn.

Parkeren in Nijmegen

Vanaf januari 2013 dient men ook na 18.00 uur te betalen voor een parkeerplek in Nijmegen. Het avondtarief is €0,50 per uur. Dit geldt zowel voor het centrum, alsmede voor de ring rond het centrum. Het doel van de gemeente is om de schaarse parkeerruimte binnen de stad beter te verdelen.

Ecorys ondersteunde de gemeente met het parkeertellingenonderzoek en deed daarin enkele belangrijke bevindingen. Zo geeft bijna een op de vier Nijmegenaren aan door de maatregel eerder het centrum te zullen bezoeken. Ook rapporteerde het Rotterdamse adviesbureau dat betaald parkeren in de avonduren geen negatieve effecten uitoefent op de parkeerruimte in de stad. Daartegenover is het aantal parkeerders in twee jaar tijd niet afgenomen.

Bovendien toont het rapport aan dat de vrije ruimte overdag in de ringstraten wordt gebruikt door bezoekers en dat vergunninghouders elders in het centrum parkeren. Voor alle partijen een goede deal; de bezoekers wijken uit naar de goedkopere garages, de bewoners hebben meer kans op parkeerplek voor de deur en de gemeente is grotendeels verlost van de parkeerproblematiek.

Nieuws

Meer nieuws over