Hay: 30% managers vindt Google betere bron dan HR

09 december 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bijna eenderde van managers vind Google een betere bron van informatie voor Human Resource vraagstukken dan hun eigen HR team, blijkt uit onderzoek van Hay Group.

In een nieuw uitgebracht rapport, bestudeerde de wereldwijde management consultancy organisatie Hay Group de relatie tussen lijnmanagers en HR Directors. Honderden respondenten in drie markten – de VS, de UK en China – namen deel aan het onderzoek.

De consultants concludeerden dat er over de hele linie de samenwerking tussen managers en HR teams als onvoldoende kan worden beschouwd. De spanning komt van beide kanten. Zo vindt bijvoorbeeld 41% van de managers dat hun HR team te langzaam antwoord geeft bij verzoeken, terwijl een verdere 23% vindt dat HR eem obstakel vormt om zelf managementbeslissingen te kunnen nemen.

Managers vinden Google betere bron dan HR

Bovendien zijn lijnmanagers relatief ontevreden met het reactievermogen en de kennisdeling van HR teams: 43% geeft aan dat HR actiever moet worden en 47% zijn het er mee eens of zeer mee eens dat ze betere, snellere beslissingen kunnen maken als het HR team meer informatie zou delen. Een derde vindt de werkverhouding zo bedroevend dat ze zelfs Google een betere bron van informatie vinden dan hun eigen HR team.

Aan de andere kant van de gesprekstafel voelen HR teams zich onder druk gezet. Bijna alle (94%) van de HR Directors geeft aan dat hun afdeling is gekrompen, als onderdeel van doorgevoerde kostenbesparingen binnen het bedrijf, met als gevolg dat zij meer moeten doen – om aan de toenemende verwachtingen te voldoen – met minder middelen.

Tegen deze achtergrond, zijn HR leidinggevenden ontevreden met de manier waarop het bedrijf HR professionals gebruikt. Bijna de helft (46%) van hen is het er mee eens, of zeer mee eens dat hun team te lang bezig is met het ‘handje vasthouden’ van lijnmanagers, wat hen belemmert om te werken aan taken met een hoge toegevoegde waarde. De enorme meerderheid (88%) van HR leidinggevenden gelooft dat het stimuleren van lijnmanagers om actiever bij te dragen aan HR processen een top prioriteit is om de last van HR teams te verlagen.