Mazars Berenschot: Minder overnames in ICT sector

25 november 2013 Consultancy.nl

De fusie en overname activiteit op de Nederlandse ICT-markt is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dat blijkt uit een analyse van Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) in opdracht van IT-platform Computable. Het lastiger gefinancierd krijgen van deals en het mooie zomerweer hebben hun sporen nagelaten, aldus MBCF.

Binnen het ICT segment in Nederland zijn er 39 geregistreerde overnames, transacties en deelnemingen geweest in Q3 van dit jaar. Volgens Ramon Schuitevoerder, Senior Adviseur bij MBCF is er daarmee veel minder activiteit te zien geweest in het derde kwartaal van dit jaar dan in Q2 van het vorige jaar (60 gevallen), of in Q3 van 2012 (67 gevallen).

Financiering

Volgens de MBCF adviseur is het financieren van transacties vandaag de dag veel lastiger. “Banken zijn heel kritisch bij het verstrekken van leningen voor overnames. Aan de verkoopprijzen ligt het meestal niet, maar banken houden zich strak aan de risicoprofielen. Daarnaast zijn banken zuinig vanwege de financiële buffers die moeten worden aangehouden, conform de Basel II-regelgeving. Kopers en verkopers moeten op zoek naar creatieve oplossingen waarbij andere financieringsvormen een rol spelen. Het kost meer tijd eer een transactie is afgerond” zegt hij tegenover Computable. De M&A expert geeft mezzaninefinanciering (een vorm van achtergestelde lening of preferent aandelenkapitaal) en informeel kapitaal als voorbeelden. Ook stelt hij dat Crowdsourcing niet of nauwelijks een speelt binnen de M&A ICT markt.

MBCF - Overnames in ICT sector

Mooi weer

Bovendien speelde dit jaar de seizoensimpact een grotere rol in Q3 dan in de jaren ervoor. Door het mooie weer deze lange zomer en de spreiding van vakantieperiodes waren er uiteindelijk minder deals. Schuitevoerder: “De zomer duurde gevoelsmatig heel lang. Mensen trokken er vaak nog even een paar dagen extra tussen uit, bijvoorbeeld naar het strand. In de periode eind juni tot eind augustus was er altijd wel een beslisser op vakantie, waardoor transacties niet konden worden afgerond. Dit effect gold niet alleen voor de ICT, maar zagen we ook terug in andere branches”.

Verwachting

Voor de komende periode verwacht Schuitevoerder weer een toename van het aantal deals. Op basis van de  geluiden uit de markt verwacht de adviseur dat bedrijven die midden in transactie-onderhandelingen zitten zullen proberen om hun deal voor het einde van dit jaar af te wikkelen. Qua marktontwikkelingen verwacht Schuitevoerde een aantrekkende belangstelling in aanbieders van mobiele apps voor de zakelijke branche.

Nieuws

Meer nieuws over