Capgemini Consulting: Transportprijzen op oude niveau

21 november 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De transportprijzen zijn in het derde kwartaal met 0.6% gedaald. Daarmee zijn de transportprijzen terug op hetzelfde niveau als in het derde kwartaal van 2012. Dit blijkt uit het meest recente ‘Transport Market Monitor’ van Capgemini Consulting en Transporeon.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde prijs van transport in het afgelopen kwartaal met 0,6% is gedaald. De index komt nu uit op 100.0, precies op exact hetzelfde niveau als de stand van het derde kwartaal van 2012. Kijkend naar de afgelopen vijf jaar, dan zijn er flinke prijsfluctuaties waarneembaar. Zo stond de index in Q1 2009 op 83.5, terwijl het twee kwartalen daarvoor nog op 103.8 stond.

Capgemini - Price and capacity index

“De prijzen zijn terug op exact hetzelfde niveau als in het derde kwartaal van vorig jaar,” zegt Peter Förster, Managing Director van Transporeon. “Als we kijken naar de ontwikkeling van de transportprijzen in de afgelopen vijf jaar zien we dat het prijsniveau met ups en down te maken heeft gehad, maar dat  de prijzen op de lange termijn geen significante stijging hebben doorgemaakt”.

De onderzoekers kijken in het rapport ook naar de ontwikkeling van de dieselprijs. In het derde kwartaal steeg de dieselindex naar 105.9, een stijging van +2% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013. Volgens Dennis Wereldsma, adviseur bij Capgemini Consulting en een van de auteurs van het rapport, lijken de transportprijzen in de markt minder afhankelijk te worden van de dieselprijs. “De prijsindex en de dieselindex ontwikkelen zich in tegengestelde richting. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door wijzigingen in de voorwaarden van transportcontracten”.

Capgemini - Price and diesel index