CE Delft: Betonsector kan jaarlijks 30% CO2 besparen

21 november 2013 Consultancy.nl

De betonsector kan jaarlijks 1,3 miljoen ton CO2 besparen en daarmee ruim een derde van de voetafdruk van de betonketen (3.700 kton/jaar) reduceren. De besparing komt overeen met de CO2-uitstoot van meer dan 650.000 auto’s per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van milieuspecialist CE Delft (‘Prioritering handelingsperspectieven verduurzaming betonketen’), uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat.

De productie van cement (het belangrijkste bestanddeel van beton) zorgt wereldwijd gezien voor circa 5% van de totale CO2-uitstoot. Het productieproces in Nederland is een stuk groener – in 2010 lag de uitstoot van de betonketen op circa 1,6%.

Uit een eerder rapport van CE Delft kwam al naar voren dat CO2-uitstoot het grootste milieuprobleem is voor de betonketen. In de nu gepubliceerde vervolgstudie heeft het milieuadviesbureau 16 opties voor verduurzaming van de betonketen op de middellange termijn vergeleken en doorgerekend op hun CO2-reductiepotentieel en de CO2-reductiekosten. Het gaat hierbij om opties voor de middellange termijn (periode na 2020). Een overzicht:

CE Delft - CO2 in Betonketen

Vervolgstappen

Het MVO Netwerk Beton heeft inmiddels laten weten dat het zeven van deze opties uitwerken, zodat in 2014 concrete afspraken gemaakt kunnen worden over de uitvoering hiervan. “Een hele keten van bedrijven werkt hierin aan de ambitieuze doelstelling om de betonketen te verduurzamen. Samen kunnen we een substantiële bijdrage leveren aan de CO2-reductie van Nederland” zegt Evert Schut van MVO Netwerk Beton.

Nieuws

Meer nieuws over