Hay Group: Fouten maken goed voor talentontwikkeling

05 november 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het is vanuit een zakelijk oogpunt verstandig om medewerkers de ruimte te geven om fouten te maken. Ruimte tot falen leidt tot een hogere adaptabiliteit en innovatie-volwassenheid. Bovendien bevordert het de ontwikkeling van leiders en ander talent binnen een organisatie. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van adviesbureau Hay Group onder 2.200 organisaties.

Bedrijven die als ‘best practice’ gelden op het gebied van leiderschap – zogeheten ‘Best Companies for Leadership’ – beseffen het belang van het scheppen van een cultuur waar het maken van fouten wordt geaccepteerd. Ruim 70% van deze groep bedrijven meent dat falen niets is om je voor te schamen. Met als gevolg dat hun werknemers bereid zijn om meer risico te nemen, wat weer leidt tot sneller en beter herstel van tegenslagen en meer kans op toekomstige innovaties. “Als er druk op mensen staat om geen fouten te maken, worden ze voorzichtiger en doen ze alleen zaken waarvan ze weten dat ze het kunnen. Dan is men minder geneigd om eens een keer iets anders te proberen”, zegt Erin Lap, adviseur bij Hay Group.

Hay Group - Fouten maken goed voor Talentontwikkeling

Daarnaast belemmert een faalverbod het ontwikkelen van leiders en ander talent binnen een organisatie. “Ruimte geven om te falen draagt bij aan het ontwikkelen van flexibele en veerkrachtige leiders” aldus Lap.

Nederland
Opmerkelijk is dat Nederlandse ‘Best Companies for Leadership’ falen niet als een kans zien om te leren. Van de Nederlandse managers blijkt twee derde weinig op te hebben met de fout als ’leermoment’. Daarmee maken ze zelf een fout, meent het organisatieadviesbureau. “Het percentage voor Nederland is opvallend hoog. Dat is zorgwekkend. Incasseren van tegenslag is namelijk een noodzakelijke stap in de ontwikkeling van leiders” zegt Lap.