Capgemini: Forse stijging in elektronische betalingen

04 oktober 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aantal elektronische betaaltransacties neemt wereldwijd in rap tempo toe. Vorig jaar zijn er meer dan 333 miljard transacties geboekt, een groei van 8,8% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit het ‘World Payments Report 2013’ van adviesbureau Capgemini en Royal Bank of Scotland (RBS).

De sterke groei is met name te danken aan toenemende populariteit van elektronische betaal-transacties in opkomende regio’s. Zo steeg het aantal transacties in Centraal-Europa, het Midden-Oosten, Afrika (CEMEA) met en de opkomende Aziatische landen met circa 25%. Latijns Amerika liet een groei van 14,4% zien. Het totaal aantal transacties steeg van 307 miljard naar 333 miljard, wat neerkomt op bijna 47 transacties per persoon per jaar op de wereld. 

Capgemini - Wereldwijde Betalingsmarkt

Ondanks de snelle groei van de ontwikkelende landen wordt de markt nog steeds gedomineerd door de traditionele ontwikkelde landen - Noord-Amerika en Europa. De twee continenten zijn goed voor meer dan tweederde van het volume van elektronische betalingen wereldwijd.

Volgens de onderzoekers bereikt de betalingsmarkt binnen 10 tot 15 jaar een kantelpunt – dan worden de ontwikkelde in transactievolume voorbijstreefd door de ontwikkelde economieën. 

Capgemini - Marktaandeel Betalingsmarkt

Nederlandse betalingsmarkt

In Nederland is de groei van het aantal elektronische betaaltransacties teruggelopen van 7% groei per jaar in de periode 2005-2010 naar 4% in 2011-2012. De belangrijkste reden hiervoor is dat de groei in het gebruik van debetkaarten (pinnen) is teruggelopen. “Het lijkt erop dat de campagne ‘klein bedrag, pinnen mag’ haar vruchten heeft afgeworpen en niet meer leidt tot additionele groei” aldus Capgemini.

Gerelateerde berichten:
- AT Kearney: Elektronische betalingsmarkt neemt vlucht
- AT Kearney: Megakansen bedrijven in betalingsmarkt