AEF: Borg publiek belang bij verkoop van KPN

12 september 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Wie denk dat ons nationale telefonienetwerk, op dit moment nog in handen van KPN, volledig veilig en beschut is door de huidige wetgeving, heeft het mis. Zodra América Móvil uit Mexico het Nederlandse telecombedrijf zou overnemen, dan kan de kwaliteit van het telefonienetwerk, de nationale veiligheid en de privacy in het geding komen. De politiek zal twee keer na moeten denken alvorens ze tot verkoop van het netwerk overgaan. Dit stelt Maarten Veraart, adviseur bij AEF, tegenover de Telegraaf.
 
In augustus maakte het Mexicaanse telecomconcern América Móvil bekend dat het KPN toch in zijn geheel wil overnemen. Het bedrijf van Carlos Slim heeft momenteel al een belang van zo’n 30% in het Nederlandse telecomconcern en wil het belang fors uitbreiden. Volgens media wil Slim hiermee voorkomen dat de Duitse dochter E-Plus wordt verkocht aan Telefónica voor €5 miljard. De Mexicanen hadden juist in KPN geïnvesteerd om hun belangen in Europa te versterken.
 
AEF - Borg publiek belang bij verkoop van KPN
 
“KPN is grotendeels op Nederland gericht en als het netwerk niet wordt onderhouden, staat de reputatie op het spel. Maar wat als de investeringsprioriteit van een buitenlandse eigenaar lager is? Dan loop je kans dat Nederland op het terrein van glasvezel niet meer voorop loopt”, zegt Maarten Veraart, gepromoveerd op privatiseringen en werkzaam bij Andersson Elffers Felix.
 
“Formeel is de toegang van het netwerk voor concurrentie en het verplichte onderhoud van dat net goed geregeld”, aldus Veraart. “Maar niet alles is in regels te vangen. En nu komt er een partij met een heel andere cultuur. Daarmee loop je het risico dat toezichthouder en telefoonbedrijf nog vaker dan nu voor de rechter staan. Het risisco bestaat dat zolang de juridische strijd duurt er niets gebeurt”.
 
AEF - Maarten Veraart
 
Veraart adviseert het kabinet om 'aanvullende en bindende afspraken' te maken om de publieke belangen extra te borgen. Zo zijn veel strategische diensten afhankelijk van KPN en is een belangrijk deel van de ICT-infrastructuur in Nederland in handen van KPN.