Capgemini Consulting: Transportmarkt weer optimistisch

22 augustus 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De transportprijzen zijn in het afgelopen kwartaal, ondanks de verdere daling in brandstofprijzen, met maar liefst 11,5% gestegen. De hogere prijzen zijn een gevolg van fors lagere capaciteit in de transportmarkt. Dit blijkt uit de meest recente ‘Transport Market Monitor’ van Transporeon en Capgemini Consulting.

In het tweede kwartaal van 2013 steeg de prijsindex* van 90.2 in Q1 naar 100.6, wat neerkomt op een stijging van 11,5%. In vergelijking met dezelfde kwartaal vorig jaar liggen de prijzen 1,2% hoger. De capaciteitsindex** is daarentegen in Q2 van 2013 met meer dan 30 procentpunten gedaald (-32,9%) - momenteel staat het op exact hetzelfde niveau als een jaar geleden: index 78.2. De geringe capaciteit heeft ervoor gezorgd dat de index van de transportprijzen is gestegen, ondanks de daling van de benzineprijzen.

Capgemini Consulting - Transportprijzen Q2 2013

Volgens Peter Förster, Managing Director van Transporeon, tonen de cijfers aan dat het optimisme terugkeert in de transportmarkt. “In het laatste kwartaal hebben we de op een na grootste stijging in transportprijzen waargenomen sinds 2008. Dit toont aan dat het prijsniveau stijgt en waarschijnlijk zal blijven stijgen”.

Dennis Wereldsma van Capgemini Consulting waarschuwt voor de hoge volatiliteit in de transportprijzen, volgens de adviseur het resultaat van frequentere prijsonderhandelingen en kortere contracttermijnen. “Verladers houden niet langer vast aan lange termijn tarieven als zij niet zeker weten hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Zowel verladers als vervoerders zouden een compromis moeten vinden  tussen stabiliteit en prijzen. Voor de continuïteit in de supply chain is het essentieel dat beide partners hier een balans in vinden” aldus Wereldsma.

Capgemini Consulting - Transport Market Monitor* De prijsindex wordt berekend door het vergelijken van de gemiddelde prijs per kilometer in de loop der tijd.

** De capaciteitsindex is een indicatie voor de ‘beschikbare capaciteit’ ratio tussen absolute vraag en capaciteit. De capaciteitsindex wordt berekend door het vergelijken van het gemiddelde aantal biedingen als antwoord op transportverzoeken in de loop der tijd.