Derde bedrijven loopt groot SEPA risico volgens PwC

19 augustus 2013 Consultancy.nl

Één op de drie bedrijven loopt een hoog risico niet op tijd klaar te zijn voor SEPA. Nog verontrustender is dat, zo’n 6 maanden voor de invoering van SEPA*, bijna de helft van de organisaties geen back-up plan heeft in het geval de deadline niet wordt gehaald. Dat blijkt uit de meest recente ‘SEPA Readiness Thermometer’ van PwC.
 
Eerder dit jaar waarschuwde PwC al voor onderschatting van SEPA. Uit de ‘SEPA Readiness Thermometer’ van begin 2013 bleek dat destijds meer dan de helft (55%) van alle organisaties een ‘groot risico’ liepen om de deadline niet te halen. Een half jaar later is de wel situatie verbeterd – het percentage is gedaald naar 34% – toch baren de cijfers volgens PwC zorgen. De impact van SEPA wordt door te veel bedrijven nog steeds onderschat, hiermee lopen ze een risico. “Stel dat direct na 1 februari 2014 daadwerkelijk een derde van alle organisaties problemen heeft met het versturen van reguliere betaal- en incasso-opdrachten.

De gevolgen overstijgen de reputatieschade van de betreffende organisaties. Er kan een stuwmeer aan niet te verwerken betalingstransacties ontstaan. Begunstigden kunnen liquiditeitsproblemen krijgen omdat ze langer op hun geld moeten wachten en banken zullen in de afwikkeling extra handelingen moeten verrichten” zegt Bas Rebel**, Senior Director bij het adviesbureau.
 
PwC - SEPA
 
Met name bedrijven die krap plannen lopen gevaar. “Vooral organisaties die hun SEPA-project vlak voor de deadline van 1 februari 2014 denken af te ronden, lopen een groot risico” aldus Rebel. De PwC aviseur adviseert de bedrijven om haast te maken met hun SEPA implementatieplannen en goed na te denken over alternatieven.
 
* Op 1 februari 2014 wordt SEPA, de Single Euro Payments Area, werkelijkheid. De nieuwe regelgeving heeft tot doel om alle eurobetalingen zoals overschrijving en incasso’s te standaardiseren, zodat er geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen.
 
** Bas Rebel maakte in augustus 2012 de overstap van Zanders naar de Assurance-praktijk van PwC.

Nieuws

Meer nieuws over