MBCF: Meer fusies en overnames in ICT industrie

05 augustus 2013 Consultancy.nl

Binnen de Nederlandse ICT industrie is er een stijging in het aantal fusies, overnames en deelnemingen.  In het 1e kwartaal waren er 52 overeenkomsten, terwijl er in Q2 sprake was van zo’n 60 transacties. Dit blijkt uit een onderzoek van Mazars Berenschot Corporate Finance (MCBF).

Vooral investeerders zijn vaker geïnteresseerd in ICT bedrijven. “Ze hielden begin dit jaar even de hand op de knip, maar het vertrouwen in de ict-markt is nooit echt weggeweest” aldus Ramon Schuitevoerder van Mazars Berenschot Corporate Finance. De corporate finance specialist noemt ter illustratie de IT Channel Company, waarvan 25% van de aandelen in handen kwam van NPM Capital, een relatief nieuwe investeerder binnen het IT segment. Ook wijst hij op de verhoogde M&A activiteit van grote mediabedrijven als Sanoma en RTL.

MBCF - Meer fusies en overnames in ICT industrie

Groeisegmenten

Andere voorbeelden zijn j2 Global, een bedrijf uit Californië dat Backup Connect, een leverancier uit Almere op het gebied van online back-up dienstverlening, overnam. Of bijvoorbeeld Wadinko, een investeringsmaatschappij uit Nederland die een (minderheids)deel van de aandelen kocht van Caase Group, een bedrijf dat zich richt op clouddienstverlening. Of tot slot Securus Data Property Fund, een bedrijf uit singapore dat besloot het Almere Data Centre te financieren. Deze voorbeelden laten zien dat er veel interesse vanuit diverse landen is voor bedrijven op het gebied van dataopslag, beheerdiensten en hostingactiviteiten.

Volatiel

Hoewel het IT segment goede cijfers laat zien, ziet MBCF de markt nog altijd als wankel en veranderlijk. Steeds vaker stoten bedrijven niet-kernactiviteiten af, die het rendement niet bevorderen. Zo stootte informatieconcern Wolters Kluwer bijvoorbeeld de niet-kernactiviteit Best Case Solutions af. En Comore uit Zeist nam bijna alle aandelen van Agrovision over, een landbouwautomatiseerder uit Deventer die in handen was van de agrarische bedrijven Agrifirm, Siva-producten en Forfarmers.

Nieuws

Meer nieuws over