Booz: Bestrijding eenzaamheid levert 1 a 2 miljard op

01 augustus 2013 Consultancy.nl

Integrale bestrijding van eenzaamheid bij ouderen kan €1 miljard à €2 miljard besparen. Dat blijkt uit een onderzoek van Booz & Company in opdracht van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan*.
 
Aanleiding van het onderzoek zijn de structurele bezuinigingen in de langdurige zorg. “We vroegen ons af wat de alternatieven zijn voor het bezuinigingsprogramma. Wij vinden ook dat je de kosten moet beheersen, maar het schrappen van zorg verandert niets aan het systeem” zegt Eelco Damen, bestuursvoorzitter van de zorginstelling.
 
Aan de hand van rekenmodellen en praktijkervaringen hebben de management consultants de zorgkosten die samenhangen met eenzaamheid gekwantificeerd. De hoofdconclusie: de zorgsector kan jaarlijks tussen de €1 miljard a €2 miljard besparen wanneer het eenzaamheid bij ouderen ‘integraal bestrijdt’, wat neerkomt op meer samenwerking tussen de overheid, de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders. Belangrijkste drivers voor de efficiencyverbetering zijn onder meer verminderde ziekenhuisbezoeken en minder gebruik van relatief duurdere zorg, zoals het behandelen van dementie. “Uit internationaal onderzoek blijkt dat dat eenzame mensen vaker naar het ziekenhuis gaan en een grotere kans hebben om dementie te ontwikkelen” zegt Ab Klink** van het strategie adviesbureau.
Bestrijding eenzaamheid levert 1 a 2 miljard op

Integrale bestrijding

Booz & Company adviseert om hogere prioriteit te geven aan het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Ook pleit Klink voor een brede integrale aanpak met wijkgerichte teams. Als voorbeeld noemt hij een experiment dat volgend jaar wordt uitgerold in vijf Amsterdamse wijken, waarbij de dienstverlening van ouderenzorg en welzijnswerk wordt geïntegreerd.
 
* Cordaan is een zorgaanbieder met vestigingen in Amsterdam, Diemen, Huizen, Maartensdijk, Zaanstad en Nieuw Vennep. De zorginstelling heeft circa 8.300 medewerkers in dienst en een omzet van €350 miljoen.
 
** Voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink is sinds juni 2011 verantwoordelijk voor de zorgpraktijk van Booz & Company.

Nieuws

Meer nieuws over