Altran & Microsoft lanceren Electronic Flight Bag tool

12 juli 2013 Consultancy.nl

Altran, Microsoft en Flight Focus hebben gezamenlijk een innovatieve softwareoplossing ontwikkeld voor piloten. Met het nieuwe softwarepakket – genaamd ‘NavigaSuite’ – kunnen piloten via een tablet applicatie eenvoudig inzicht krijgen in allerlei pre-flight, flight- en post-flight handelingen. Het betreft onder andere het inzien van vliegdocumenten, e-mailen met belangrijke stakeholders en een overzicht van de meest recente NOTAM berichten*. Met de nieuwe software verwachten de initiatiefnemers de efficiency van cockpit operations fors te verbeteren en de taken van piloten te vergemakkelijken.

Electronic Flight Bag

Sinds de eind jaren ’90 wordt (kritische) vluchtinformatie door de opkomst van nieuwe technologieën steeds vaker gedigitaliseerd. Hiermee heeft de luchtvaartsector de traditionele papier-gebaseerde aanpak zo goed als geheel kunnen vervangen met een digitale-aanpak. Het IT systeem dat hiervoor wordt gebruikt in cockpits is de zogenaamde Electronic Flight Bag’ (EFB), wat neerkomt op een (extra) scherm met functietoetsen en een computer met een database van allerlei zaken. De NavigaSuite is zo’n EFB oplossingen en wordt door analisten gezien als een van de modernste en meest geïntegreerde versies op de markt.

NavigaSuite - Altran, Microsoft en Flight Focus

NavigaSuite

NavigaSuite omvat zo goed als alles wat een piloot nodig heeft: controle voorafgaand aan de vlucht, beheer van de taken, handboeken en kaarten, en de mogelijkheid om de nodige informatie van een blocnote te selecteren en berichten te sturen naar de luchtverkeersleiding. Via een mailbox kunnen piloten ook communiceren met de luchtverkeersleiding.
 
“Met NavigaSuite kunnen de piloten hun taken op een eenvoudige en allesomvattende manier tot een goed einde brengen en tegelijkertijd een optimaal veiligheidsniveau garanderen” zegt Jean-Philippe Courtois, voorzitter van Microsoft.

Ontwikkelfase

Een prototype van NavigaSuite werd onlangs voor het eerst getoond tijdens de internationale luchtvaart- en ruimtebeurs van in Parijs-Le Bourget. De luchtvaartsector reageerde positief op de prototype en in de komende maanden gaan Altran, Microsoft en Flight Focus de innovatie een stap verder ontwikkelen.
 
* NOTAM staat voor Notice to Airmen. NOTAM is een bericht dat kritische informatie bevat voor piloten, zoals informatie over een luchthaven of luchtruim.

Nieuws

Meer nieuws over