Roland Berger: Europese luchtvaartsector pessimistisch
Europese luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zijn pessimistisch over hun korte en middellange termijn vooruitzichten. Hieraan liggen prijsbewuste consumenten, meer concurrentie van lowcost-maatschappijen, een stijging van brandstofkosten, strengere regelgeving en de euro-crisis ten grondslag. Dit blijkt uit een onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder 42 Europese bedrijven* in de luchtvaartsector.
Aantal passagiers
Eind vorig jaar gaf de International Air Transport Association (IATA) een relatief positieve groeiprognose af voor de luchtvaartsector. Europese branchegenoten zijn ten opzichte van de IATA voorspellingen een stuk pessimistischer. 40% van de luchtvaartmaatschappijen verwacht dat het aantal passagiers op ‘long-haul’ vluchten lager zal zijn dan de IATA prognose (5,1%). 20% daarentegen verwacht een beter scenario. De situatie op de ‘short-haul’ markt is nog minder rooskleurig. 56% rekent op minder dan 3,4% meer passagiers en slechts 8% denkt dat de IATA de situatie onderschat.
Toenemende concurrentie
Uit het onderzoek blijkt verder dat de Europese luchtvaartsector verontrust is over het veranderende concurrentielandschap. Vrijwel alle respondenten (96%) zijn van mening dat de markt zich nog verder zal consolideren. Ook verwacht meer dan driekwart een sterkere aanwezigheid van budget-maatschappijen en 88% dat de luchtvaartmaatschappijen uit de Golfregio hun positie in Europa zullen verstevigen. “Deze ontwikkelingen resulteren in een toename van de concurrentiedruk” zegt René Seyger, partner bij het strategie adviesbureau.
Naast de toenemende concurrentie maken de managers zich ook zorgen over de verdere stijging van de brandstofkosten, de toename van de wet- en regelgeving en de verminderde groeipotentie in opkomende markten.
Kostenbesparingen
Als gevolg van de milde groeiprognose, toenemende concurrentie en druk op marges geeft 80% aan het komend jaar verder te bezuinigen. Volgens Seyger bieden kostenbesparende maatregelen alleen niet genoeg om alle uitdagingen het hoofd te bieden: "Europese luchtvaartmaatschappijen en luchthavens moeten in reactie op de toenemende concurrentiedruk strategisch met elkaar samenwerken, andere prijsmodellen aannemen en nieuwe diensten gaan aanbieden” .
* Het adviesbureau ondervroeg 62 managers van 42 bedrijven uit de luchtvaartsector. Tot de selectie behoorden 18 luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM Air France, Swiss Air en Lufthansa. Er werkten 8 cargo-maatschappijen en 16 luchthavens, waaronder Schiphol, Hamburg Airport en Copenhagen Airports, mee aan het onderzoek.