PwC: Millennials zijn eigenlijk ZZPers in loondienst

26 juni 2013 Consultancy.nl

In 2020 bestaat de helft van de Nederlandse beroepsbevolking uit millennials, mensen die zijn geboren tussen 1980 en 2000. Door de veranderende opbouw van de beroepsbevolking krijgen werkgevers te maken met enorme verschuivingen in de wensen van werknemers. Volgens Gijs van Bussel, hoogleraar Nyenrode en partner bij PwC, ligt de sleutel tot succes in het creëren van een werkomgeving waar medewerkers voldoende autonomie hebben.

Autonomie

“Als het om binden en boeien gaat, staat één woord centraal: autonomie. Autonomie in de zin van zelfbeschikking over de work-life balance, het eigen carrièrepad en flexibiliteit” zegt de partner in een interview met RBO. Millennials zijn leergierige mensen die hechten aan persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en flexibiliteit. “Deze mensen willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk leren. Zij willen werken op een tijd en een plek die hen het beste uitkomen; uiteraard binnen de kaders van de opdracht en de afspraken die daarover zijn gemaakt”.
 
PwC - Millennials

ZZP’ers in loondienst

De ‘millennials’ demografische trend heeft grote gevolgen voor de manier waarop werkgevers en werknemers samenwerken. “Millennials willen eigenlijk ZZP’er in loondienst zijn” zegt Van Bussel. Dat betekent dat werkgevers bijvoorbeeld de inzet van hun personeel, carrièrepaden en performance management systemen moeten aanpassen aan deze wensen. De partner van het adviesbureau adviseert bedrijven om flexibilisering van de werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden hoog op de strategische agenda te zetten. “Maar, zoals de benaming ZZP’er in loondienst al doet vermoeden: echte ondernemers zijn het niet. Zo vinden zij dat de kosten voor opleiding en ontwikkeling moeten worden betaald door de werkgever”.

Risico op overregulering

De trend naar meer flexibilisering is ook van belang voor de overheid, die verantwoordelijk is voor het scheppen van de juiste infrastructuur en voorwaarden. Van Bussel waarschuwt ambtenaren voor het risico op overregulering. “De wetgever moet bijvoorbeeld niet aankomen met ergonomische voorschriften voor de thuiswerkplek. Als dat gebeurt heeft Den Haag er weinig van begrepen. Met dergelijke overregulering redden we het niet”. Veel vertrouwen in de politiek heeft hij echter niet. “Ik ben er eerlijk gezegd bevreesd voor dat het die kant wel opgaat. Kijk maar naar wat er in de financiële sector gebeurt: meer regelgeving is het politieke antwoord op de bankencrisis. Dat zit nu eenmaal in het DNA van politici”.
 
Zie het bericht ‘PwC: Millennials vinden balans belangrijker dan salaris’ voor meer informatie.

More on: PwC
Netherlands
Company profile
PwC
PwC is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

PwC is a Local partner of Consultancy.org in Middle East, Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.