Capgemini levert data analytics aan Dames Rugby 7

07 juni 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na Ernst & Young heeft ook Capgemini zich verbonden als sponsor van het Nederlands Dames Rugby Sevens Team*. Capgemini gaat de komende 3 jaar de speelsters en het begeleidingsteam helpen met prestatieanalyses en data analytics.
 
De discipline Rugby Sevens staat in de Olympische Spelen van Rio de Janeiro voor het eerst op het programma van de Spelen. Tijdens de OS2016 zullen 12 landenteams strijden om goud. Het Nederlandse team heeft de ambitie uitgesproken om een medaille te behalen.
 
Data analytics
De gesprekken tussen Capgemini en de Nederlandse Rugby Bond (NRB) zijn medio vorig jaar opgestart. De NRB benaderde het ICT adviesbureau met de vraag of het ondersteuning kon bieden bij het analyseren van wedstrijd- en trainingsdata. Inmiddels is de samenwerking beklonken: Capgemini gaat - in samenwerking met analytics software partner SAS – wedstrijd- en trainingsdata analyseren en het team voorzien van inzichten en verbeterpunten. Bas Bos, analytics expert bij Capgemini, licht toe: “Te denken valt aan het analyseren van (tactische) spelsituaties en looplijnen van speelsters van Nederland en de tegenstanders tijdens de wedstrijden, maar ook fysieke aspecten als snelheid, kracht en herstelvermogen ter ondersteuning van de selectieproces en het optimaliseren van de trainingen”.
 
Capgemini - Nederlandse Rugby Bond
 
Capgemini gaat zorgen voor de inrichting van de technische omgeving en levert de expertise voor het realiseren van de prestatieanalyses. SAS levert met Visual Analytics de software waarmee de analyses worden uitgevoerd en beschikbaar worden gesteld via iPad en webinterface aan begeleidingsteam en speelsters.
 
“Met de ondersteuning van het Nederlands Dames Rugby Sevens Team wil Capgemini de kracht en toepasbaarheid van analytics onderstrepen bij het nemen van beslissingen en verbeteren van prestaties,” zegt Fons van Diemen, Vice President bij het adviesbureau.
 
Gareth Gilbert, hoofdcoach Dames Rugby Sevens, zegt over de samenwerking: “In topsport zijn het vaak de kleine dingen die een groot verschil maken. Met behulp van de data analysetechnieken van Capgemini kunnen we spelers en teams op fysiek, technisch en tactisch niveau bestuderen. Hiermee verhogen wij onze kennis van kleine details die leiden tot een beter spelinzicht. Deze inzichten zijn van essentieel belang om tot verbeterde prestaties te komen en uiteindelijk om een podiumplek in Rio te bemachtigen”.
 
Vorige maand maakte de NRB bekend dat Ernst & Young zich had aangesloten als hoofdsponsor van het Dames Rugby Sevens Team.
 
* Rugby Sevens is een variant op de traditionele rugbysport. Het team wordt gevormd door zeven spelers in plaats van vijftien spelers en duurt twee keer zeven minuten. Het veld is even groot als tijdens een normale rugbywedstrijd, dit zorgt ervoor dat het tempo van het sevens spel hoger ligt.