Fors meer M&A in management consultancy branche

27 mei 2013 Consultancy.nl

Fusie en overname activiteit binnen de management consultancy branche gaat het komende jaar een vlucht nemen. Volgens een recent rapport van marktanalist Plimsoll zijn 13% van de management consulting organisaties rijp voor een overname in 2013. Bovendien kijkt 21% van de bedrijven reikhalzend uit naar overnamemogelijkheden om verder uit te breiden. Als gevolg overweegt eenderde van de adviesbureaus fusies en overnames als strategische optie – een percentage dat substantieel hoger ligt dan in voorgaande jaren (15% - 20%). De verhoogde M&A activiteit is een direct gevolg van de verslechterende marktcondities en het uitdagende vooruitzicht in het komende jaar.
 
De analisten keken naar de financiële positie van de 1,000 grootste management consulting firma’s in het Verenigd Koninkrijk. Op basis van de financiële cijfers en diverse andere factoren – zoals organisatiestructuur en demographische data – classificeerde Plimsoll de consulting bedrijven in diverse categorieën.
 
Overnames in Management Consulting
 
Organisaties te koop
Belangrijkste oorzaak van de verhoogde druk op fusies en overnames zijn de moeilijke marktomstandigheden binnen de adviesbranche. Het onderzoek laat zien dat in het afgelopen jaar 49% van de organisaties ofwel gelijke of lagere omzet boekte. Één op de vier bedrijven leed verlies in 2012 en als gevolg van bovengenoemde factoren liepen bij 30% van de 1,000 geanalyseerde bedrijven de schulden op. Bedrijven die vallen binnen de categorie ‘dringende behoefte aan investeringen’ zijn de makkelijkste targets – zij moeten externe investeerders vinden om te overleven. Tientallen bedrijven vallen binnen de categorie ‘overwegen verkoop’, oftewel zij hebben dringend investeerders nodig, maar met slecht rendement en twijfelachtige lange termijn vooruitzichten overwegen zij serieus een fusie of verkoop. In totaal valt 13% van de management consulting bedrijven binnen deze twee categorieën.
 
Organisaties azen op overnames
Aan de andere kant van het spectrum zijn er consultancy bedrijven die zeer geïnteresseerd zijn in het kopen van concurrenten. 21% van de 1,000 geanalyseerde bedrijven vallen binnen de ‘vermogende’ categorie, oftewel deze bedrijven hebben een geldoverschot te besteden. De huidige zeer lage rente geeft deze bedrijven kopzorgen aangezien de opbrengsten erg laag zijn. Daarom is de kans groot dat deze bedrijven de ‘goedkope targets’ binnen de consultancy branche het komende jaar zullen overnemen.
 
Nederland
Hoewel de analyse gebaseerd is op de consulting markt in het Verenigd Koninkrijk, ziet Consultancy.nl een soortgelijke trend binnen de Nederlandse adviesbranche. Recente voorbeelden van overnames in de Nederlandse markt zijn o.a. de fusie tussen Conquaestor en Grant Thornton, de overname van Double Effect door Synechron, Deloitte’s overname van Vivens en de deal tussen KPMG en ERP specialist Bridging Solutions.

Nieuws