PwC: Jaarverslag kan transparanter via sociale media

08 februari 2013 Consultancy.nl

Bedrijven zouden er verstandig aan doen om meer transparantie te creeren door het gebruik van sociale media. Dat stellen PwC adviseurs Sean Mahdi en Gorham Palmer in World Watch, het PwC-magazine over trends en ontwikkelingen in assurance.

Een voorbeeld die ze geven is het inzetten van social media voor corporate verslaggeving, oftewel een ‘social jaarverslag’. Momenteel verloopt nog relatief weinig contact met investeerders en andere stakeholders via sociale media. Volgens de auteurs gaat moet verandering in komen. “Zelfs de beste corporate rapporten geven alleen antwoorden, zonder uit te nodigen, vragen te stellen en te starten met het opbouwen van relaties. Terwijl als bedrijven een zinvolle dialoog over hun bedrijfsprestaties aangaan zij juist actief bouwen aan relaties en vertrouwen”.

De auteurs van het adviesbureau stellen dat een social jaarverslag de logische volgende stap is in berichtgeving over bedrijfsprestaties. Daarnaast wijzen ze op het feit dat professionele beleggers online en sociale media al gebruiken als informatiebron. “Meer dan zestig procent van de institutionele beleggers in de Verenigde Staten zegt dat sociale media steeds belangrijker worden om informatie in te winnen”.

Toch zien ze ook een uitdaging voor bedrijven: “De gereguleerde mix van compliance-data en vaste formats leent zich niet gemakkelijk voor de meer dynamische, vrije arena van sociale media, waarin in twee richtingen wordt gecommuniceerd”.

Nieuws

Meer nieuws over