Ernst & Young: Kwart bedrijven fraudeert met cijfers

08 mei 2013 Consultancy.nl

Ondernemingen deinzen er niet voor terug om hun financiële resultaten rooskleuriger voor te stellen dan zij werkelijk zijn. Wereldwijd ‘manipuleren’ 38% van de grote bedrijven hun cijfers. Nederland houdt er een betere moraal op na, toch fraudeert alsnog bijna een kwart van de bedrijven met hun financiële cijfers. Dit blijkt uit het onderzoek ‘EMEIA Fraud Survey 2013’ van accountants- en adviesorganisatie Ernst & Young gehouden onder ruim 3.000 werknemers van grote ondernemingen in 36 landen. Verontrustend is dat grote groepen werknemers – zo’n een op de vijf – zeggen op de hoogte te zijn van deze fraude maar er desondanks niets tegen doen.
 
Nigeria, Slovenie, Rusland en Spanje zijn de landen waar financiële resultaten het meest worden ‘verkleurd’, ook bekend als “cooking the books”. Meer dan 60% van de bedrijven doet in deze landen mee aan dit soort frauduleuze praktijken. Best presterende landen zijn Finland en Noorwegen met respectievelijk 7% en 10%.
 
Een overzicht van het % bedrijven dat fraudeert met resultaten per land:

EY - Cooking the Books
 
 
Nederland
Van de Nederlandse respondenten denkt 23% dat omkoping en corruptie wijdverbreid zijn in het Nederlandse bedrijfsleven. Slechts 8% ziet dit gebeuren binnen het bedrijf waar zijzelf werkzaam zijn. Angelique Keijsers, partner van Ernst & Young Fraud Investigation & Dispute Services: “De cijfers tonen aan dat onethisch gedrag overal voorkomt. Omdat er in Nederland relatief weinig aandacht voor fraude en corruptie is, zijn we echter geneigd te denken dat dit vooral in andere landen, of bij andere bedrijven voorkomt”.

Nieuws