Fraudekoning Diederik Stapel wordt strategie adviseur

06 mei 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Diederik Stapel, de ontmaskerde fraudekoning onder wetenschappers, heeft onlangs een eigen adviesbureau opgericht: Pile Consult. Het adviesbureau verricht diensten op het gebied van coaching en strategisch advies.
 
“Ik ben al een tijdje op een bescheiden niveau werkzaam als achtervanger en vragensteller'' aldus Stapel over zijn nieuwe carrièrestap. Hij voegt toe dat hij opdrachtgevers ondersteunt bij onder andere bedrijfsanalyses, concurrentieanalyses, visieontwikkeling en het concreet implementeren van een strategisch plan. Ook fungeert hij in sommige gevallen als persoonlijke coach voor bestuurders.
 
De toegevoegde waarde van Pile Consult ligt in de out-of-the-box aanpak: “Met mijn achtergrond op het gebied van theorie, psychologie en gedragseconomie en mijn ervaringen, heb ik een aparte, vaak verfrissende kijk op dingen” aldus Stapel.
 
Diederik Stapel - Pile Consult
 
Megafraude
Diederik Stapel bouwde tussen 1992 en 2011 een indrukwekkende track record op binnen de wetenschap. Hij kreeg verschillende onderscheidingen en awards voor zijn prestaties, waaronder de prestigieuze Early Career Award van de Society for Personality and Social Psychology in 2007. In zijn laatste functie was hij onder meer decaan van de Universiteit van Tilburg. Eind augustus 2011 werd de megafraudeur ontmaskerd. Na uitgebreid onderzoek bleek dat hij in ten minste 55 van de 130 onderzochte artikelen fraude had gepleegd, in de meeste gevallen door onderzoeksdata te verzinnen.
 
Domnique Strauss-Kahn
Het is niet de eerste keer dat een bekende politicus/wetenschapper na een schandaal besluit om zich te keren tot het beroep van consultant. Zo bevindt Stapel zich in gezelschap van Fransman Domnique Strauss-Kahn – de voormalige IMF-directeur die in opspraak raakte door een zedenzaak. Eind 2012 richtte DSK adviesbureau Parnasse op.