Nederlandse scale-ups kijken met veel vertrouwen naar de toekomst

Nederlandse scale-ups kijken met veel vertrouwen naar de toekomst. Dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte naar scale-ups uit verschillende Europese landen en het Midden-Oosten.
De ondervraagde Nederlandse scale-ups beoordelen hun vertrouwen in het voortzetten of zelfs versnellen van hun groeitraject met het rapportcijfer 8,3. Spaanse scale-ups (9,1) zien de toekomst het meest optimistisch in, daarna die uit het Midden-Oosten (8,9).
Scale-ups uit het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn van de onderzochte regio’s het minst hoopvol over wat komen gaat (7,7). Dit komt onder andere door het uitblijven van voldoende nieuwe zakelijke relaties, is te lezen in het onderzoeksrapport van Deloitte.
Ook Nederlandse scale-ups hebben – in iets mindere mate – moeite met het aantrekken van nieuwe klanten. Verder ervaren heel wat scale-ups uit ons land problemen met het vinden van de juiste professionals en het oplossen van financiële vraagstukken.
Voor scale-ups uit Griekenland vormen operationele uitdagingen het grootste probleem. In Zwitserland speelt dit knelpunt nauwelijks een rol van betekenis – zij worstelen vooral met het leggen van nieuwe zakelijke contacten.
Groeiprioriteiten
Het binnenhalen van opdrachtgevers blijkt over de gehele breedte een uitdaging. Niet voor niets vormt het voor scale-ups uit alle onderzochte regio’s dit jaar de belangrijkste groeiprioriteit.
Nederlandse scale-ups zetten ook flink in op upselling en cross-selling – dat wil zeggen: op het verkopen van duurdere pakketten of aanvullende diensten aan bestaande klanten. Scale-ups uit het Midden-Oosten richten zich ook veel op productdiversificatie en -ontwikkeling, oftewel het toevoegen van nieuwe producten of het verbeteren van bestaande.
“Voor scale-ups uit de fintechsector is dit ook een belangrijke groeistrategie”, geeft Deloitte aan. “Daarnaast is duurzaamheid voor de meeste scale-ups de minst belangrijke groeiprioriteit.”
De Verenigde Staten (VS) blijven voor de ruime meerderheid van de scale-ups de populairste bestemming binnen hun internationale expansieplannen.
Lees ook: PwC: ‘Europa loopt achter in het creëren van miljardenstartups’.
Dat neemt niet weg dat veel scale-ups ook geloven in uitbreiding in nabijgelegen landen. “Dat komt waarschijnlijk door zaken als vertrouwdheid, culturele overeenkomsten en lagere logistieke kosten”, aldus de onderzoekers.
Externaliteiten
Het mondiale bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren moeten dealen met veel externaliteiten. Denk onder meer aan de Covid-19-pandemie en torenhoge inflatiecijfers. En toen werd Donald Trump eind vorig jaar ook nog eens herkozen als president van de VS.
Lees ook: Ruime meerderheid van Nederlands bedrijfsleven ervaart impact van Trump.
Dat deze aaneenschakeling van onrust en onzekerheid niet echt heeft bijgedragen aan economische stabiliteit, komt ook naar voren in het onderzoek van Deloitte. De meerderheid van de scale-ups (62%) geeft aan dat de waardering van hun organisatie is beïnvloed door de huidige economische omstandigheden. 29% daarvan noemt die impact beperkt, 26% significant en 7% zeer significant.
Volgens 38% is er dus geen sprake van enige impact op de bedrijfswaardering. In Spanje is dat zelfs 59%. Ook Griekenland (43%), het VK (42%) en Nederland (40%) komen boven het gemiddelde uit.
Voor zijn onderzoek nam Deloitte ruim vierhonderd scale-ups uit veertien sectoren onder de loep.