PwC: NL vrouwen hebben hoge arbeidsmarktparticipatie

19 april 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel

Nederlandse vrouwen hebben tussen 2000 en 2011 een flinke stap gemaakt op het gebied van arbeidsmarktparticipatie. Ook zijn in Nederland relatief weinig vrouwen werkloos. Dat blijkt uit de ‘Women in the Labour Market Index’ van accountants- en adviesbureau PwC.
 
Arbeidsmarktparticipatie
De arbeidsmarktparticipatie van Nederlandse vrouwen is tussen 2000 en 2011 gestegen van 65% naar 73%. Dit percentage ligt hoger dan omringende landen en 10% boven het gemiddelde van de 27 onderzochte OESO-landen. De arbeidsmarktparticipatie van Nederlandse mannen schommelt sinds 2000 rond de 84%. Het verschil tussen mannen en vrouwen is dus een stuk kleiner geworden.

PwC - Arbeidsmarktparticipatie
 
Salariskloof
In het rapport concluderen de consultants dat er nog steeds een aanzienlijk salariskloof bestaat tussen mannen en vrouwen. “In 2011 verdienden Nederlandse vrouwen namelijk nog steeds gemiddeld 17% minder dan hun mannelijke collega’s. Belgische vrouwen verdienen bijvoorbeeld ‘slechts’ 9% minder. In Polen, Spanje en Hongarije is de salariskloof met 6% het kleinst” zegt André Mikkers, partner diversiteitbeleid bij het adviesbureau.
 
Vrouwelijke bestuurders
Ook blijkt dat het aantal vrouwelijke bestuursleden in Nederland relatief laag is. Daarnaast werken in Nederland verreweg de minste vrouwen (39%) fulltime.