Onderzoek: Toeleveranciers van autosector zien winstmarge verdampen

Wereldwijd zien toeleveranciers van de autobranche hun winstmarge verdampen. Dat blijkt uit onderzoek van consultancykantoor Roland Berger.
De mondiale toeleveranciersindustrie voor de autobranche heeft het al langere tijd niet gemakkelijk. Zo kelderde de winstmarge (EBIT) van de industrie door de coronacrisis van 5,1% (2019) naar 2,5% (2020) – en dat terwijl het in 2017 nog ging om 7,6%.
In 2021 kwam de winstmarge weliswaar uit op 5,3%, maar van verdere groei is tot dusver nauwelijks sprake. In 2022 zakte de winstmarge namelijk naar 4,6%. In 2023 keerde die terug naar het niveau van 2021, maar afgelopen jaar daalde de marge weer naar 4,7%.
“Hoewel toeleveranciers sinds de pandemie langzaam weer omzetgroei realiseren, is hun winstgevendheid structureel gedaald”, zegt Felix Mogge, senior partner bij Roland Berger. “Een groot deel van de omzetgroei is bovendien het gevolg van inflatie, die ook de kosten heeft opgedreven.”

Volgens Mogge bestaan er nog andere verklaringen voor de dalende winstmarge. Zo zien toeleveranciers hun verkoopvolumes niet tot nauwelijks groeien, onder andere doordat de wereldwijde autoproductie stagneert.
Daarnaast bevinden toeleveranciers zich midden in een fundamentele transformatie van traditionele auto’s naar voertuigen die op elektriciteit rijden en waarin veel software zit. “Dat vraagt om een ingrijpende herziening van hun businessmodellen”, aldus Mogge.
In Europa gaat het volgens Roland Berger benedengemiddeld goed met toeleveranciers van de autosector. In 2021 was hun winstmarge nog 5,7%, voor 2024 noteren de onderzoekers 3,6%. In Zuid-Korea lag de EBIT afgelopen jaar nog lager (3,4%).
Chinese toeleveranciers doen het juist bovengemiddeld goed (5,7%). Dat komt volgens de onderzoekers vooral doordat Chinese autofabrikanten tegen stukken lagere kosten e-voertuigen kunnen produceren dan hun Europese concurrenten. Ook de toeleveranciers profiteren hiervan.
Van export naar import
Die Chinese, scherp geprijsde elektrische auto’s zijn overigens bijzonder in trek bij Europeanen: dit jaar exporteert China bijna vier keer zoveel e-voertuigen naar de Europese Unie als vice versa.
Onderzoek van KPMG suggereert dat deze ontwikkeling de komende jaren zal doorzetten. In 2023 was slechts 4% van de Europese automarkt in handen van Chinese partijen, voor 2035 houden de onderzoekers rekening met 13% – een verdrievoudiging in iets meer dan een decennium.
Roland Berger stelt dat de Europese automarkt door deze ontwikkeling aan het veranderen is van exportgericht naar importgedreven. Deze transitie zet zowel Europese autofabrikanten als toeleveranciers verder onder druk, waardoor de concurrentie binnen de regio toeneemt.