Booz en Deloitte: 20 landen met beste toerismebeleid

10 april 2013 Consultancy.nl

De Duitstalige landen Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk presteren het beste op het gebied van toerismebeleid. Nederland staat op een 13e plaats in de ‘Travel & Tourism Competitiveness Index’ van het World Economic Forum (WEF). Halverwege de lijst staan Libanon en Indonesië en helemaal onderaan staan Chad en Haiti.
 
Het rapport is opgesteld in samenwerking met diverse bedrijven, waaronder Booz & Co. en Deloitte.
 
Reizen en Toerisme
De reis- en toeristische sector is een van de belangrijkste sectoren van de economie. 1 uit de 11 banen wereldwijd valt binnen deze sector en volgens het rapport zal dit naar verwachting rond het jaar 2022 zelfs 1 uit de 10 banen zijn. Een sterke reis- en toeristische sector draagt op veel manieren bij aan economische ontwikkeling: directe bijdragen door het nationale inkomen en het consumptieniveau te verhogen, en indirecte bijdragen, via het multiplier effect.
 
T&T Index
De Travel en Tourism Competitiveness Index rangschikt 140 landen naar hun toeristische attractiviteit en hun vermogen om hun reis- en toeristische industrieën te ontwikkelen. Drie gebieden vormen de basis voor de indexscore van een land: (1) wet- en regelgeving kader; (2) business omgeving en infrastructuur en (3) menselijke, culturele en natuurlijke middelen. De index meet dus niet hoe aantrekkelijk een land is voor toeristen maar de effectiviteit van het toerismebeleid.
 
Travel & Tourism Competitiveness Index 2013
 
Nederland
Nederland scoort relatief consistent op alle drie de gebieden. Zo scoort Nederland een 5,1 op een schaal van 7 voor het wet- en regelgeving kader, en een 5,0 voor de beide overige aspecten. De hoogste score wordt behaald op Grond transport infrastructuur (6,3), waardoor we op dit punt als vierde beste ter wereld uit de bus komen. Het slechtste scoort Nederland op price competitiveness, waardoor we relatief duurder zijn dan landen als Zweden,  Zwitzerland and het Verenigd Koninkrijk.
 
Travel & Tourism Competitiveness Index 2013 - Nederland

Nieuws