Roland Berger: Plantaardige producten bieden sterke groeikansen voor zuivelsector

De plantaardige zuivelmarkt in West-Europa en Noord-Amerika is de afgelopen zes jaar met gemiddeld 12% per jaar gegroeid, blijkt uit onderzoek van Roland Berger. Het strategisch adviesbureau ziet hierin een enorme groeikans voor de zuivelsector.
De afgelopen jaren heeft de plantaardige zuivelsector een sterke ontwikkeling doorgemaakt, gedreven door een toenemende populariteit van deze producten onder consumenten. Zo kiezen steeds meer consumenten voor zuivelvrije alternatieven omwille van de gezondheid, duurzaamheid en ethische overwegingen.
De markt voor plantaardige zuivel bereikte in 2023 een waarde van €10,7 miljard, tegenover €6,8 miljard in 2019. Een groot deel van die groei was te danken aan plantaardige dranken – zoals soja-, amandel- en havermelk – die inmiddels goed zijn voor 60% van de totale markt.
Vooral in West-Europa, en dan met name onder jongere doelgroepen, zijn plantaardige producten populair. Duitsland is momenteel de grootste markt in deze regio. Naarmate de vraag naar melkvervangers toeneemt, omarmen ook cafés en restaurants deze alternatieven steeds vaker.
Uit nieuw onderzoek van Roland Berger gehouden onder consumenten, blijkt dat 62% van de ondervraagden al plantaardige zuivelproducten consumeert. “Het segment van plantaardige zuivel is een markt met een hoge groeipotentie”, zegt Alexander Belderok, senior partner bij Roland Berger in Amsterdam. “De belangrijkste aanjager vormen plantaardige dranken, goed voor zo’n 60% van de totale markt, gevolgd door yoghurt en kaas.”
Ondanks de sterk stijgende populariteit neemt plantaardige zuivel nog altijd maar een klein deel van de traditionele zuivelmarkt in, waardoor er nog veel ruimte is voor verdere groei. Zo hebben melkvervangers inmiddels een marktaandeel van 12% binnen de totale melkmarkt, maar andere categorieën zoals yoghurt, boter, smeerproducten en ijs blijven achter met een aandeel van 4% of minder.
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 58% van de consumenten die momenteel nog geen plantaardige zuivel gebruiken wel openstaat voor een overstap. Eén op de vijf is zelfs ‘zeer bereid’ om de switch te maken.
Groeibarrières
Ondanks de groei zijn er ook belemmeringen. Zo blijkt uit het onderzoek dat smaak en textuur voor meer dan de helft van de respondenten een reden kunnen zijn om plantaardige alternatieven links te laten liggen. Een bijna net zo’n grote groep noemt de beperkte beschikbaarheid in winkels.
Een andere belangrijke drempel is de hoge prijs van plantaardige zuivel. Daarnaast leeft bij een deel van de consumenten het beeld dat de producten te sterk bewerkt zijn.
Innovatie en verbreding
De merken die erin slagen om op te vallen in de plantaardige zuivelmarkt markt zetten volop in op innovatie en het verbreden van hun productaanbod. Zo maakt de Zweedse haverdrankproducent Oatly gebruik van opvallende marketingcampagnes. Andere merken, zoals Flora Food Group, proberen zich juist te onderscheiden binnen specifieke subcategorieën, in dit geval plantaardige kaas.
“De opkomst van plantaardige zuivel weerspiegelt een diepgaande verschuiving in consumentvoorkeuren richting duurzaamheid en gezondheid. Dit creëert ruimte voor innovatie en verdere groei”, aldus Belderok.
“Om echt door te breken in de zuivelmarkt, moeten merken doelgerichte strategieën hanteren. Denk aan het optimaliseren van eiwitgewassen en extractieprocessen, het ontwikkelen van nieuwe recepten voor een betere smaak, het versterken van het merk, het vergroten van de beschikbaarheid én het stimuleren van productinnovatie om de consument enthousiast te maken.”