Nederlandse politie heeft financiën rondom ICT niet onder controle

Het gaat niet goed met de financiën van de politie rondom ICT. De kosten lopen hoog op, de organisatie mist overzicht in de IT-kosten en er is een groot tekort aan interne technische expertise. Dat blijkt uit onderzoek van EY, uitgevoerd in opdracht van Janny Knol, korpschef van de Nationale Politie. Het vertrouwelijke rapport kwam in handen van De Telegraaf.
Tot eind 2012 was de Nederlandse Politie opgedeeld in 25 regiokorpsen en één landelijk korps. Deze structuur was suboptimaal en leidde onder andere tot bureaucratie en problemen bij het coördineren van operaties die betrekking hadden op meerdere regio’s.
Daarom trad in 2013 een nieuwe wet in werking waarmee alle regiokorpsen opgingen in één nationaal politiekorps. De wet had een flinke efficiëntieslag moeten opleveren, maar daar is voorlopig weinig van te merken, zo schetst het rapport van EY.
Dat komt onder andere doordat de 26 korpsen vóór de ingrijpende reorganisatie met uiteenlopende applicaties en producten werkten. Problemen rondom het samenvoegen van al deze verschillende technologieën dragen flink bij aan de digitale én financiële chaos binnen de politie.
Onvoldoende zicht
Volgens de onderzoekers heeft de politie al langere tijd onvoldoende zicht op zijn financiën rondom ICT. Zo is bij de leiding vaak onduidelijk welke projecten er lopen en hoeveel externe technische professionals er zijn ingehuurd.
Door dit gebrek aan overzicht worden soms nieuwe projecten opgestart zonder duidelijk plan. “Daardoor is het risico dat de kosten en de baten niet tot elkaar in verhouding staan aanzienlijk”, schrijven de onderzoekers.
Dat risico is zelfs zo groot dat zowel de financiële begroting als de tijdsplanning van alle lopende ICT-programma’s niet worden nageleefd. “Van enige efficiency is geen sprake”, luidt het oordeel van EY.
Te veel dure externe krachten
Doordat cyberaanvallen een steeds gebruikelijker probleem zijn geworden, is het juist des te belangrijker dat de politie meegaat in de digitale vaart der volkeren. Het probleem is echter dat de politie zelf niet beschikt over voldoende technische specialisten. Om die reden worden noodgedwongen “te veel dure” externe krachten ingehuurd, meldt EY.
Naast dat deze manier van werken veel druk zet op de begroting, is zo nauwelijks sprake van technische expertise- en kennisontwikkeling binnen de politie – terwijl dat in onze data-afhankelijke maatschappij wel nodig is.
“De bende blijkt nu veel groter dan verwacht. Tachtig procent van de cyberkrachten wordt extern ingehuurd.”
Niet geheel verrassend concludeert EY eveneens dat de datahuishouding van de politie zelf ook niet op orde is. Hierdoor worden gegevens van medewerkers niet goed beschermd tegen hackers.
“Er zijn veel cyberaanvallen op de politie, dus dan moet die datahuishouding wel op orde zijn”, zegt Nine Kooiman van de nationale politievakbond tegen NOS. Afgelopen september wisten hackers bijvoorbeeld nog gegevens buit te maken van vrijwel alle politiemensen.
Volgens Kooiman is er vanuit de overheid een investering van ongeveer €300 miljoen nodig om de digitale huishouding van de politie weer op orde te kunnen brengen.
“De bende blijkt nu veel groter dan verwacht. Tachtig procent van de cyberkrachten wordt extern ingehuurd”, zegt ze tegen de Telegraaf naar aanleiding van het EY-rapport. “We leven al jaren op de pof. Alleen door structurele onderbezetting kan de organisatie het hoofd boven water houden.”
Verhelderend en zorgwekkend
“We moeten meer sturen op de uitgaven en dit rapport helpt daarbij”, zegt korpschef Knol in gesprek met de Telegraaf. Knol geeft verder aan dat het verbeteren van de cyberveiligheid de hoogste prioriteit blijft houden.
Loes Thissen, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, noemt het rapport “verhelderend”.
“De problemen zijn goed uiteengezet en samengebracht”, vertelt ze De Telegraaf. “In algemene zin kan ik zeggen dat geregeld politiemensen zonder specifieke kennis leidinggeven aan bepaalde ICT-projecten. Verder begrijp ik dat de conclusies uit het rapport gelukkig worden overgenomen.”
Wat al duidelijk is: de politie moet de komende tijd een slordige €160 miljoen gaan besparen. “Dit is zeer zorgwekkend. Het gaat over nationale veiligheid”, zegt Kooiman tegen de Telegraaf.