Berenschot helpt bij uitvoering nieuwe strategie Water- en Energiebedrijf Bonaire

18 maart 2025 Consultancy.nl

Het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) stond de afgelopen jaren voor een grote uitdaging: de algemene voorziening van water en elektra op het eiland stond onder toenemende druk. Om dit complexe probleem aan te kunnen pakken ontwikkelde het nutsbedrijf een nieuwe langetermijnstrategie. Voor de begeleiding bij de uitvoering daarvan schakelde WEB adviesbureau Berenschot in.

Vanuit Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire, bedient het WEB met 170 medewerkers ruim 20.000 huishoudens, bedrijven en organisaties.

Het bedrijf bestaat uit drie businessunits: ‘Water’ voorziet Bonaire van drinkwater door zeewater door middel van omgekeerde osmose te zuiveren. ‘Afvalwater’ verzamelt afvalwater, dat na zuivering opnieuw wordt ingezet als irrigatiewater. ‘Elektriciteit’ verzorgt het de inkoop en distributie van elektriciteit.

Het uitvoeren van deze taken werd voor het WEB steeds uitdagender. De bevolking van Bonaire groeide en het toerisme nam toe, waardoor het elektriciteitsnet steeds meer onder druk kwam te staan. Tegelijkertijd kampte het WEB met achterstallig onderhoud, wat de continuïteit en efficiëntie van de dienstverlening in gevaar bracht.

Van strategie naar ontwikkelplan

In reactie hierop ontwikkelde het WEB een nieuwe strategie. Om die te vertalen naar meer concrete stappen, schakelde het nutsbedrijf Berenschot in om te helpen bij het opstellen van een ontwikkelplan voor de businessunit Elektriciteit.

“We hebben onderzocht welke initiatieven en projecten het WEB kan oppakken om hun strategie te realiseren”, vertelt Berenschot-consultant Iris Massop. “Dat liep uiteen van een project voor laadpalen tot het documenteren van kennis en beschrijven van processen, zodat die beschikbaar blijven als medewerkers met pensioen gaan.”

Samen met het WEB-team bracht Berenschot de mogelijkheden in kaart. “Hiertoe hebben we een roadmap opgesteld, met daarin onder meer de volgorde van de projecten, weggezet in de tijd. En ook wat dat dan betekende in termen van manuren, competenties en kosten”, legt ze uit.

Vier pijlers

De nieuwe strategie van WEB richt zich op vier kerngebieden. Ten eerste is duurzaam resource management essentieel, zodat water en energie op een verantwoorde manier worden gewonnen en gebruikt. Daarnaast speelt organisatieontwikkeling een grote rol, onder meer door processen efficiënter in te richten en het kennisniveau binnen de organisatie op peil te houden.

Een derde speerpunt is het versnellen van de transitie naar een duurzame organisatie en het aanbieden van milieuvriendelijke stroom en water. Tot slot staat customer excellence centraal, waarbij het WEB zich richt op betaalbare tarieven, transparantie in verbruik en betalingen via dashboards en een verbeterde dienstverlening.

“We gingen vier keer per jaar naar Bonaire om de strategie uit te leggen, aandacht te geven aan de projecten en de actuele stand van zaken op te halen.”

Samen met de mensen van de werkvloer onderzocht Berenschot de mogelijkheden om de strategische thema’s concreet aan te pakken.

“Hiertoe hebben we een roadmap opgesteld, met daarin onder meer de volgorde van de projecten, weggezet in de tijd. En ook wat dat dan betekende in termen van manuren, competenties en kosten”, schetst Massop. “Op die manier weet de businessunitmanager precies welke activiteiten hij de komende jaren moet ondernemen om de strategie te implementeren.”

Elke businessunit een plan

De aanpak van Berenschot voor de unit Elektriciteit werd dusdanig goed ontvangen dat het WEB het adviesbureau vroeg om vergelijkbare ontwikkelplannen op te stellen voor de businessunits Water en Afvalwater.

Massop: “Ook daar hebben we een groep geformeerd van leidinggevenden en operationeel medewerkers en door middel van interviews vanuit Nederland achterhaald wat voor uitdagingen ze hadden en welke zaken ze belangrijk vonden om aan te pakken. De uitkomsten hebben we vervolgens in een werksessie op Bonaire besproken. Vervolgens hebben we samen bepaald welke verbeterinitiatieven hiervoor ingericht moesten worden.”

De implementatiefase

Zo beschikten alle drie de businessunits over een ontwikkelplan. De uitvoering daarvan bleek in de praktijk echter uitdagend. Teamleiders en coördinatoren moesten het combineren met de dagelijkse operatie.

“Daarom kregen we de vraag de businessunits te helpen bij het uitvoeren van de plannen”, zegt Massop. “Hiervoor gingen we vier keer per jaar naar Bonaire om de strategie uit te leggen, aandacht te geven aan de projecten en de actuele stand van zaken op te halen.”

Daarnaast ontwikkelde Berenschot een dashboard waarin de voortgang per project werd bijgehouden, wat voor het WEB een waardevolle tool bleek tijdens voortgangsoverleggen.

Ook was er aandacht voor de menselijke kant van verandering. Er kwamen veel veranderingen op medewerkers af, zoals een nieuw ERP- en GIS-systeem. “Dan is leiderschap en verandermanagement onontbeerlijk om mensen mee te nemen in de nieuwe visie”, aldus Massop.

Parallel aan deze opdracht, vroeg het WEB Berenschot ook een visie te schrijven op assetmanagement en een visie op het IT-OT-beleid van het bedrijf. Inmiddels zijn alle opdrachten afgerond, waarmee het WEB een basis heeft gelegd voor een duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering.

More on: Berenschot
Netherlands
Company profile
Berenschot is a Netherlands partner of Consultancy.org